Адм. Пламен Манушев: Парите за отбрана трябва да са не по-малко от 1,5% от БВП
Адм. Пламен Манушев: Парите за отбрана трябва да са не по-малко от 1,5% от БВП / maritime.bg

България не може да си позволи да падне под адекватния минимум за финансиране на армията, заяви пред Дарик Варна вторият в лисатата на ГЕРБ за 3 МИР вицеадмирал Пламен Манушев. Определеният минимум от НАТО е 1,5 % от БВП на съответната страна. Тази година финансирането на българската армия е 1,24%, което е малко повече от 900 000 лв., а за догодина тенденцията е парите за отбрана да намалеят до 1,16 % от БВП на страната. Намаление на средствата се предвижда и през 2016 г., когато се очаква парите за армията да са едва 1,01%. Според  Манушев това обрича българската армия на липса на модернизация и неизпълнение на целите.

Бяла книга за отбраната, в която е залегнал необходимият минимум от 1,5% от БВП, трябва да се актуализира с хоризонт до 2020 г., категоричен е вицеадмирал о.р. Манушев. „Неплащането на тези средства за отбрана ще ни излезе много по-скъпо, отколкото плащането им”, добави той.

„Секторът на отбраната е недофинансиран от доста години, явно не можем да си позволим по-голяма армия и средства, но има пределен минимум, под който не трябва да падаме. Важно е да има средства за капиталови разходи и за модернизация на армията. Има 55 цели на НАТО, които са приети от държавата и трябва да се постигнат до 2020 г., за да не сме само консуматор на сигурност, но и да участваме активно в нея. Имаме нужда от строителството на нови кораби и бойни машини . Това не може да стане за един ден, а в перспектива от 10-15 г. напред. Нямаме друг изход освен да го направим”.

Относно строежа на военни кораби адмирал Манушев изрази мнение, че държавата има потенциал за това, като корабосторителниците в района на Варна могат да строят в кооперация с фирми от страни на НАТО като Холандия и Германия. Пламен Манушев се надява до 2020 г. да започне строежът на първите кораби. По думите му, други държави също биха се възползвали от корабостроене в България.

За отпадането на задължителната военна служба

В момента България разполага с армия от 34 000 души, от които униформените са 26-27 000. Около един милион души са на мобилизационен отчет, но според адмирал Манушев след 10 години България няма да разполага с толкова заради липсата на казарма. „Вероятно преждевременно беше премахната задължителната казарма, но след като минаха толкова години ще е трудно и популистко да се върне. В младежта няма нагласата и желанието за връщането на задължителната военна служба. Казармата дава силна подготовка на мъжете”, коментира Манушев.

В близко бъдеще армията ще се попълва от наемни кадри. Според него това е оправдано във Военноморските сили, където работят професионални военни. Вторият в листата на ГЕРБ във Варна смята, че най-важна е капиталовата програма, а не толкова бойната подготовка.

„Доверието в армията, което се изграждаше в последните 20 години, вече липсва”, е наблюдението на вицеадмирал Манушев.

Корабите на НАТО на варненското пристанище

Зачестилите посещения на военни кораби на НАТО във варненското пристанище не са само рутинни и свързани с планирани учения. Адмирал Манушев коментира, че заради обстановката в Украйна е нормално вниманието на НАТО в района на Черно море да е повишено. От друга страна Черноморският флот на Русия е засилил изключително много присъствието си. Докато на последното проведено учение „Бриз“ нито един елемент не е бил от военен характер, а по-скоро за хуманитарна помощ, то руският флот е излязъл на бойни учения. „Те се готвят за война”, категоричен е Манушев.

България и кризите в съседство

Липсата на доверие между Русия и Запада и кризата в отношенията им застрашават и България. Адмирал Манушев изрази надежда, че неразбирателството между враждуващите страни ще приключи и конфликтът в Украйна ще спре. „Когато ситуацията в региона е сложна, разбира се че има рискове за страната. Оценките на военния министър Велизар Шаламанов бяха критикувани, но за професионалистите са верни. Ние сме от 10 г. в НАТО и България винаги е била стабилен съюзник с този, с когото е. Мисля че сме избрали правилния път – Европа и НАТО. Това обаче не значи да сме врагове с Русия”, коментира бившият командир на ВМС.

Новото пристанище на Варна

Първото нещо, което трябва да се направи за пристанище Варна, е да се отворят първо и второ кейово място. Според адмирал Манушев това може да стане лицето на Варна, заради пристигащите големи туристически кораби. „Круизният туризъм има бъдеще, още повече, че заради ситуацията в Украйна корабите идват при нас. Трябва да им предоставим условия, а Варна има какво да предложи като град повече от Констанца”.

Относно спирането на проекта за изграждане на интермодален терминал, Пламен Манушев заяви, че приветства всички, които искат да направят нещо за града, но отделените 15 млн. лв. от правителството на Пламен Орешарски са били само за проектиране, без да има яснота откъде ще дойдат парите за самото изграждане на терминала.

Битовата престъпност и борбата с нея

Приоритет за ГЕРБ е и борбата с битовата престъпност. Проблемът с престъпността в малките населени места може да се реши чрез засилено видеонаблюдение, охранителна полиция и повече униформени полицаи. „Хората в селата се притесняват, че им крадат кокошките и животните. Акцентирали сме на борбата с битовата престъпност, за да се почувства, че има държава. В малките населени места ще се засили ролята и на общинската полиция. Предвижда се реорганизация в системата на Министерството на вътрешните работи. Трябва да се промени Законът за МВР”, обясни Манушев.