/ Thinkstock/Getty Images
Във Варненския окръжен съд ще се проведе разпоредително заседание по дело за убийство срещу 37-годишният Венцислав Апостолов, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, както и за действия на полово удовлетворение чрез употреба на сила. Това информират от съдебната пресслужба. 

Обвинен за убийство и изнасилване на приятел се изправя пред съда
 
Според обвинителният акт, Венцислав и жертвата му - 35-годишният Явор С. преди години били съседи. След като майката на Явор починала, той започнал да води скитнически живот, тъй като имотът в който живеел бил отнет от банка. От декември 2017 г. той заживял в дома на Венцислав.
 
Вечерта на 13 февруари 2018 г. възникнал конфликт в апартамента на подсъдимия и неговата приятелка, повод за който било присъствието на Явор. Раздразнен от това, Венцислав започнал да нанасял удари с ритници, юмруци и дървена тояга по тялото на Явор. Според държавното обвинение побоят се отличавал с особена жестокост и бруталност.

Подсъдимият се възползвал от безпомощното състояние на жертвата си след побоя и извършил действия на полово удовлетворение с употреба на сила. След това изхвърлил Явор от дома си, като захвърлил тялото му до блока си.  
 
На следващия ден, 14 февруари, преди обяд случаен минувач забелязал тялото на мъж и след като го разпознал, се обадил на тел. 112. Екипът на Спешна помощ констатирал смъртта на пребития Явор. Престъплението, в което е обвинен Венцислав Апостолов, е тежко по смисъла на закона, като НК предвижда наказание „лишаване от свобода" от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Заседанието ще се проведе от 13.30  до 15.00 часа в Наказателна зала 2 (в подземния етаж на сградата).  В разпоредително заседание се обсъждат въпроси като подсъдно ли е делото на съда, има ли основание за прекратяване или спиране на наказателното производство, разглеждането на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател,взетите мерки за процесуална принуда, искания за събиране на нови доказателства и други.

В разпоредителното заседание не се обсъждат нарушения, свързани с допускането, събирането, проверката и оценката на доказателствата и доказателствените средства. След влизането му в сила, в последващите съдебни заседания пред първоинстанционния, въззивния и касационния съд не могат да се правят възражения за допуснатите нарушения на процесуалните правила, които не са били поставени на обсъждане в разпоредителното заседание. 

Когато съдът установи очевидни фактически грешки в обвинителния акт, определя 7-дневен срок, в който прокурорът следва да ги отстрани. Съдията-докладчик еднолично, в закрито заседание отменя определението за насрочване на делото и прекратява съдебното производство, ако прокурорът не внесе обвинителен акт в определения срок или не е отстранил очевидните фактически грешки.

Разпореждането не подлежи на обжалване и протестиране, уточняват от пресслужбата на Окръжния съд. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК