22 октомври 1972: Как бе открито Варненското златно съкровище
22 октомври 1972: Как бе открито Варненското златно съкровище / снимки: Дарик Варна
22 октомври ‘1972: Как бе открито Варненското златно съкровище
82396
22 октомври ‘1972: Как бе открито Варненското златно съкровище
  • 22 октомври ‘1972: Как бе открито Варненското златно съкровище

На днешния 22 октомври се навършват 43 години от откриването на Златния варненски некропол. Най-старото в света технологично обработено злато е открито във Варна и доказва, че на територията на България е имало общество, в което златото е играело някаква роля, столетия преди Мeсопотамия и древна Гърция.

Съкровището представлява 6,5 килограма златни предмети с проба 23 карата. Според археолозите некрополът датира отпреди 4200 г. преди Христа.

22 октомври 1972 Как бе открито Варненското златно съкровище
netinfo

Златото от каменно-медната епоха се появява на бял свят в епохата на развития български социализъм. Като повечето съкровища излиза на бял свят случайно, при изкопни работи.

Открито е между два завода в индустриалната зона на Варна, на около 500 метра от езерото. 22-годишният тогава багерист Райчо Маринов от дългополското село Аспарухово копае траншея за кабел, когато се натъква на няколко лъщящи жълтеникави предмети. Оказва се, че Маринов разпечатва един от древните гробове, които впоследствие ще се окажат общо 308.

22 октомври 1972 Как бе открито Варненското златно съкровище
netinfo

След като ценната находка става достояние на властите, се взимат мерки мястото и откритото там да остане добре пазена тайна. Районът е охраняван от две патрулки. Теренът се огражда с телена мрежа. Въвежда се пропускателен режим, техническа система за охрана, взвод охранители с патрулка и стражеви кучета. От мерките за сигурност се впечатлява дори тогавашният министър на културата Людмила Живкова.

Като награда за откритото най-старото златно съкровище на планетата багеристът получава 2500 лева от държавата. С парите той си купува апартамент във Варна.

22 октомври 1972 Как бе открито Варненското златно съкровище
netinfo

Обяснение пред властта Райчо Маринов (на снимката горе) не е давал никога, но както разбира впоследствие, полицията се е интересувала тайно от неговия начин на живот след онзи 22 октомври 1972 г.

Малко известна подробност е, че преди да стигне до властта и археолозите, безценното злато пренощува в багера и под леглото на откривателя на съкровището. Членове на семейството на Маринов са първите, с които той споделя за намереното.

Още от спомените на багериста Райчо Маринов за онзи октомври преди 43 години ще откриете в аудиозоната.