20 ретро коли потеглят в Обиколката на Варна
20 ретро коли потеглят в Обиколката на Варна / classiccar-bg.com

Поредното 13-то издание на Класик рали "Обиколка на Варна" ще се проведе тази събота във Варна. Състезанието за ретро автомобили е IV-ти кръг от Класик рали шампионат'2011. Организатор е "Нептун моторспорт" със съдействието на "Авто мото ретро клуб" - Варна и СБА - Варна.

На старт ще застанат 20 автомобила, най-младият от които е произведен през 1984 г. Най-възрастната машина ще е варненски Опел Олимпия от 1957 г., разкри пред Дарик Орлин Пенев, основен организатор на ралито. Участие са потвърдили още собствениците на едно Жигули, един Москвич 412 и една Волга 21.

Участниците са основно от Варна, като двама от тях пристигат от Каварна. Те ще потеглят по трасето през интервал от една минута. Автомобилите трябва да се движат с точно определена скорост. Затова при определяне на крайните резултати ще се вземе под внимание най-точното, а не най-скоростното преминаване на маршрута, обясни Пенев.

Автомобилите ще бъдат разпределени в класове според кубатурата на двигателя:
- клас до 1000 куб. см.
- клас до 1600 куб. см.
- клас над 1600 куб. см.

По програма автомобилите трябва да се съберат в 8,30 часа пред Катедралния храм "Свето успение Богородично". След техническата конференция, в 11 часа ще бъде даден стартът на първия автомобил. Дължината на маршрута е 71 км и включва 6 часови контроли. Маршрутът преминава покрай с. Константиново, през Белослав, с. Разделна, пристанище Варна-Запад и селата Езерово и Тополи. Първият автомобил се очаква да финишира пред Катедралата около 16 часа. Половин час по-късно ще започне и награждаването.

Движението по време на състезанието няма да бъде спирано.

Класик рали "Обиколка на Варна" води началото си от 1999 г. и е второто ретро
Рали, организирано в България след рали „Нептун". По традиция се провежда винаги през декември, а старт-финалът е пред Катедралния храм "Свето успение Богородично". "Обиколка на Варна" е и единственото рали, провеждано през зимата в България.