10 пъти скачат глобите за наемане без трудов договор
10 пъти скачат глобите за наемане без трудов договор / netinfo
279 акта за глоба са съставени от Инспекцията по труда – Варна през първото полугодие на тази година. 28 от тях са за липса на трудов договор на наети на работа лица, обяви инж. Иван Иванов – шеф на изпълнителната агенция. Все още работодатели си позволяват да нарушават закона в това отношение, тъй като глобите са ниски – от 1000 до 1500 лв., но през есента се очаква те да скочат до 15 000 лв., така че ще настъпят промени, коментира Иванов.

За нарушени правила и норми за здравословни и безопасни условия на труд, с което се застрашават живота и здравето на работниците, за същия период са съставени 47 акта за спиране, с които са изведени от експлоатация работни площадки, машини и съоръжения. 7 лица, извършващи строителни и монтажни дейности, са отстранени от работа тъй като не са били запознати с правилата за безопасни условия на труд.

За цитирания период са констатирани 4 случая на наемане на работа на непълнолетни лица без разрешение от инспекцията по труда. Извършени са общо 13 проверки по повод станали злополуки.

За последните три месеца са проведени 255 проверки на заведения и обекти със сезонен характер във Варна. Установени са 848 нарушения, издадени са 35 акта, 31 от които на работодатели. До момента са проверени 73 места, където работят непълнолетни. Три са случаите на наети без разрешение на инспекцията по труда, а 10 от децата са работели без договор. Нарушителите са санкционирани.