наркотици  метамфетамини
наркотици метамфетамини / / iStock/Getty Images
Задържани са на 16 и 17 декември тази година във Варна и столицата

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност 9 лица за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици във Варна, както и снабдител на групата с дрога на едро от София, обвинен като извършител на престъпление по поръчение на групата.

Десетимата са задържани на 16 и 17 декември 2019 г. във Варна и в столицата при съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура, ГДБОП и ТС БОП-Варна.

При неутрализирането на групата у повечето участници, както и в ползвани от тях жилища и автомобили, са намерени и иззети близо 4 кг наркотични вещества, в т.ч. метамфетамини, хероин, марихуана. Наркотици са намерени и у задържания в София снабдител на групата, който „захранвал“ варненските разпространители с килограми.

Според събраните до момента доказателства за определен период от време групата придобила монопол върху разпространението във Варненския квартал „Максуда“. Има данни, че е пласирала и в други райони на града.

На девет от задържаните е наложено прокурорско задържане до 72 часа.

Днес,18 декември 2019 г., за седем от тях (в т.ч. и на обвинения за снабдител на едро) Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искане за задържане под стража.

На двама от участниците в групата ще бъде поискана мярка за неотклонение „Домашен арест“. Един е оставен без мярка поради необходимост от спешно лечение.

Прокуратура на Република България