„Железник” с Акт 16, без санкции за общината
„Железник” с Акт 16, без санкции за общината / DarikNews.bg
„Железник” с Акт 16, без санкции за общината
55249
„Железник” с Акт 16, без санкции за общината
„Железник” с Акт 16, без санкции за общината
  • „Железник” с Акт 16, без санкции за общината
  • „Железник” с Акт 16, без санкции за общината

Ремонтираният по проект „Подобряване на физическата и жизнена среда в квартал „Железник" в Стара Загора" по Оперативна програма „Регионално развитие" обект има издаден Акт 16. Срокът за изпълнение и предаване на цялостната документация-16 юли, е спазен и общината няма да бъде санкционирана, каза кметът Живко Тодоров.

Повече от час и половина продължи извънредната сесия на местния парламент, която беше свикана по искане на 17 заседатели. Те настояваха да получат актуална информация от администрацията за изпълнението на строително-монтажните работи и приключването на проекта в „Железник".

Близо 5 200 000 лева са заявените по договор средства за асфалтирането на квартала. Изпълнителят е представил фактура за около 3 900 000 лева за извършени дейности. Авансово са преведени 459 945 лева, 30-процентната неустойка по проекта за закъснението след оферирания срок, е в размер на 1 379 835 лева. Последният акт за 1 376 564 лева, който е наложила общината, е от 9 юли. Сумата не влиза в размера за изплащане, отчете кметът. „Общата сума, която е изплатена на изпълнителя, е около 1 300 000 лева. Сами преценете дали сме подходили принципно или не, при положение, че договорът е за близо 5 200 000 лева".

Пред общинските съветници Тодоров потвърди, че общината няма да търпи санкции по проекта. „Аз самият имам забележки и претенции за качеството на свършените работи. Предишното ръководство на общината обаче е подписало договор, в който са заложени нереални срокове за изпълнение. Крайният срок-30 април, поставя общината в още по-тежко положение, защото станахме зависими от изпълнителя. Ако той беше спрял да работи след тази дата, програмата и проектът щяха да се провалят, общината щеше да заведе дела, които да се точат и евентуално след години да получим пропуснатите ползи.
В 10-дневен срок изпълнителят трябва да отстрани констатираните от нас забележки по дейностите. Ако това не се случи, общината ще изтегли гаранцията за добро изпълнение и с тези средства обектът ще бъде завършен в добър вид. Ако днес нямахме Акт 16, ако не бяхме предали цялата документация на управляващия орган, ние трябваше да върнем около 2 000 000 лева. Това са средствата за първите два лота, които вече са отчетени и изплатени. С наложените санкции, с изпълнението на договора, общината се застрахова, че няма да има финансови корекции".

Какво още отчете кметът пред Общинския съвет чуйте в първия прикачен звуков файл.

Железник с Акт 16 без санкции за общината
netinfo

Техническата спецификация при полагането на асфалтовите настилки е спазвана, обясни пред заседателите шефът на фирмата-изпълнител Сашо Желязков. Той припомни, че извън проекта са извършени локали ремонти на пътната настилка. „Аз гарантирам, че проблем с асфалтовата настилка не би имало. Ние сме поели ангажимента да отстраним констатираните пропуски в определения срок". Подробностите чуйте във втория прикачен звуков файл.

Общият размер на проекта е 7 461473 лв., като съфинасирането от община Стара Загора е в размер на 434 193 лв. Неточни параметри оскъпиха реализацията му с около 300 хиляди лева от общинската хазна.