Заболяемостта от грип в Старозагорско е над средната за страната
Заболяемостта от грип в Старозагорско е над средната за страната / netinfo

404 на 10 хиляди човека в Старозагорска област са болни от грип. Най-висока е заболяемостта в Габрово - 607 на 10 хиляди човека, а средната за страната е 261 на 10 хиляди. Всикоката заболяемост обаче не се дължи само и единствено на новия грипен вирус A/H1N1/. От началото на месец юни досега в Старозагорско потвърдените случаи на свински грип са 10, обясни директорът на Регионалната здравна инспекция доктор Елена Канева.

"В края на миналата седмица изпратихме шест проби, от които само една е положителна. Всички проби са взети в Стара Загора", каза доктор Канева.

Тя припомни, че заради грипната епидения са забранени свижданията в болниците, спрени са плановите операции, прекратени са женските и детските консултации, както и имунизациите.

До края на месец октомври в Регионалната здравна инспекция е имало 3715 опаковки Тамифлу, от които на болниците са раздадени 2800. Раздадени са и 672 опаковки Реленца. През изминалата седмица лечебните заведения са изразходвали 150 опаковки Тамифлу и нито една Реленца. В момента Инфекциозните отделения в Многопрофилната болница са пълни на 80%. До края на тази седмица се очаква да бъдат получени още опаковки Тамифлу и Реленца.  

РИОКОЗ Стара Загора осъществява контрол на изразходването на антивирусните препарати и представя ежеседмичен отчет пред Министерството на здравеопазването.