Вандали изпотрошиха ново информационно табло на спирка в Стара Загора
Вандали изпотрошиха ново информационно табло на спирка в Стара Загора / Община Стара Загора

Едно от 119-те електронни табла, които бяха монтирани в Стара Загора, за да показват графика на градския транспорт, е със счупено стъкло след вандалски акт. Модерното съоръжение, което е било компрометирано сериозно, се намира на спирката на Медицинския факултет при Тракийски университет. По всяка вероятност вандалщината е станала в тъмната част на денонощието, предполагат от фирмата-изпълнител „Иком" ООД. Това е и последното 119-то табло, което монтират те преди да предадат с протокол тази част от телематичната система на града.

Техниците недоумяват по какъв начин е била нарушена цялостта на закаленото стъкло и каква е била причината, но явно е бил сериозен удар, коментират те, тъй като таблата са специално изработени, за да са устойчиви на външни атмосферни и човешки влияния.

Цената за изработката, доставката, монтажа и електрониката на цялото табло е близо 18 хил. лева, но на това ще бъде направен частичен ремонт идната седмица.

Информационната система по спирките в града е част от цялостния проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт за град Стара Загора", финансиран по ОП „Регионално развитие" и с обща стойност близо 28 млн. лв. Те показват кога пристига следващото превозно средство от градския транспорт, чрез няколкоредов дисплей, с карта на градския транспорт и с отбелязано местоположение на спирката. Поставените електронни указатели са малка част от цялостната визия, която ще има старозагорският транспорт съвсем скоро.

Ръководството на Община Стара Загора призовава да се пазят съоръженията, полезни за всички и придаващи нов и модерен облика на града. Апел се отправя и към старозагорците, които станат свидетели или забележат вандалски акт, за навременна сигнализация на денонощния горещ телефон на Общината - 0800 157 37.