В ТрУ в неведение за специалността парамедик
В ТрУ в неведение за специалността парамедик / Dariknews.bg, архив

Дни преди старта на новата кандидатстудентска кампания в Тракийския университет в Стара Загора все още са в неведение за съдбата на обучението по специалността „парамедик".

Първият прием на студенти по специалността бе през есента на миналата година. Преди месец обаче до ръководството на университета бе изпратена заповед на министъра на здравеопазването, съгласувана с министъра на образованието, с която специалността се закрива. Вече обучаващите се по нея студенти пък трябва до 30 юни да бъдат прехвърлени в друга специалност.

Днес при посещението си в Кърджали обаче зам-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски обяви, че от септември регламентирано ще започне двугодишно тристепенно обучение на парамедици, които ще могат да практикуват в Центровете за спешна медицинска помощ. Идеята е през следващите пет години в професията да бъдат подготвени близо 2000 парамедика. Обучението им е заложено в Закона за народната просвета и ще бъде извършвано както в колежи, така и в професионални центрове, разкривани към Висшите медицински учебни заведения.

„Не знаех за тези изказвания на заместник министъра. Помолих народният представител от Стара Загора д-р Кирил Добрев да разговаря със здравния министър. По неговите думи за специалността ще се мисли следващата година. Аз самият исках среща с министъра, но въпреки обещанието за такава от кабинета му, не я получих когато миналата седмица министър Москов бе в Стара Загора", коментира пред Дарик изпълняващият длъжността ректор на Тракийския университет проф. Иван Въшин.

В края на май на среща между него, студентите и заместник министъра на образованието Николай Денков на студентите бе предложено да се прехвърлят в специалността „Лекарски асистент" или друга такава в Медицинския колеж.

„Разговарях със студентите. До 30 юни трябва да имаме решение какво ще правят, но доколкото усещам всички искат да се прехвърлят в специалността Лекарски асистент. Това също ще създаде затруднения", обясни още проф. Въшин.