В БАН убедени: Полигонът Змейово не замърсява Стара Загора
В БАН убедени: Полигонът Змейово не замърсява Стара Загора / Dariknews.bg, архив

Директорът на Института за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките проф. Петър Гецов стана поредният специалист, който обяви, че замърсяванията над Стара Загора не идват от полигон „Змейово".

„Вече десетина години работим по темата. Наблюдаваме полигона най-напред като част от договора ни с община Стара Загора, а след това и по контракта с Министерството на отбраната.

Използваме американски спътници, които минават по няколко пъти над България. Те са оборудвани с най-модерна техника за научни изследвания и следят състоянието на въздушните маси. Освен това разчитаме на мобилната военна станция, която е на земята. Така получаваме комплексни данни. Има и две камери, които в реално време следят всичко което се случва на полигона.

Всичко това ни кара да сме убедени, че замърсяванията над града не са свързани с полигона в Змейово, а с работата на комплекса „Марица Изток", от времето, когато все още не действат сероочистващите инсталации, от автомобилния поток и използването на твърдо гориво за бита", обясни проф. Гецов.