/ iStock/Getty Images
За периода от 6 до 11 март включително е обявена грипна епидемия на територията на цялата страна. Това гласи заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, подписана днес.

Грипна ваканция и за учениците в Стара Загора

С нея се преустановят учебните занятия в училищата за периода от 6 до 11 март, включително
. Няма да има отделна заповед на министъра на образованието, заповедта на здравния министър е достатъчна - чл.105, ал.5 от Закона за предучилищното и училищното образование, съобщиха от Регионално управление на образованието-Стара Загора.

Преустановява се работата на детските и женските медицински консултации, спират се профилактичните прегледи и имунизации, както и провеждането на планови операции и свижданията във всички лечебни заведения.

Учениците в Казанлък излизат в грипна ваканция

Препоръчва се да бъдат преустановени както учебните занятия в университетите, така и масовите мероприятия, в това число спортни и културни. Препоръчва се детските градини да останат отворени при задължително изискване за медицински преглед на входа, както и при засилени мерки за почистване и дезинфекция в помещенията.

По преценка на родителите и семействата децата може да не посещават детска градина в периода до 11 март. На регионалните здравни инспекции е възложено да уведомят областните управители, кметовете на общини и лечебните заведения в съответната административна област за въведените противоепидемични мерки.

Обявиха грипна ваканция и във Велико Търново

За създаването на необходимата организация по преустановяване на учебните занятия трябва да бъдат уведомени и Регионалните управления на образованието.