Трима студенти са победителите в състезанието Младите водачи реагират 5
Трима студенти са победителите в състезанието Младите водачи реагират 5 / Пресцентър ОДМВР - Стара Загора

Трима студенти са победителите в състезанието "Младите водачи реагират 5".

Седемнадесет момичета и момчета на възраст от 18 до 30 г. , разделени в две групи, доказаха блестящи шофьорски умения, не чрез безразсъдни скорости, а с отговорно и прецизно шофиране, познаване на Закона за движение по пътищата и умения за оказване на долекарска помощ на пострада при пътнотранспортно произшествие.

"Скоростта е качество на автомобила, а безопасността - опция на водача" - с това мото организаторите от младежките формации: комисията по превенция на престъпността към Младежки общински съвет - Стара Загора, форумът на младите любители на автомобили STZCARFANS, Български младежки червен кръст, в партньорство с СБА, - сектор „Пътна полиция" на ОДМВР - Стара Загора, поканиха младите автомобилисти от Стара Загора да участват в състезанието, за да покажат своите знания и умения и в памет на всички загинали при тежките катастрофи в региона и България и две години от тежката катастрофа на магистрала Тракия, при която загина непрежалимата за всички, които я познаваха Йонка Георгиева - говорител на ОДМВР - Стара Загора
Инициативата има за цел да привлече вниманието на младежите, наскоро придобили правоспособност към рисковете на пътя и отговорността им като водачи на МПС.

В първия - теоретичен етап, кандидат-състезателите решаваха листовки върху Закона за движението по пътищата. Строгото жури допусна 15-ма участници с най-добри резултати на теоретичния изпит до втория - практически етап на състезанието, който се проведе от 11 до 13 ч. на 15.06.2013 година пред Община Стара Загора. Петнадесет младежи на възраст от 18 до 30 г., показаха уменията си в майсторско управление на автомобил, като изпълниха различни елементи .

Постиженията им бяха оценявани от съдийска комисия, оглавявана от Ивайло Тенев. В нея още влизаха г-н Стоян Желязков - ръководител на УЦ на СБА град Стара Загора и г-жа Зорница Антонова от БЧК Стара Загора.

Купата на победителя и титлата "Най-отговорен млад водач" завоюва 20 годишният Димитър Ганчев Иванов студент първи курс в Академия на МВР град София със стартов № 4.Само с осем наказателни точки - в дисциплината "оказване на долекарска помощ", студентът с две години стаж зад волана спечели първото място в комплексното класиране, като премина теоретичния тест и изпълни елементите на състезателното трасе без нито една наказателна точка.

За първи път в състезанието имаше двама участника с еднакъв брой наказателни точки в комплексното класиране - това са Теодора Ванева Ковачева студентка от Тракийски университет и Денис Христов Димитров от УНСС град София, заели второто място .


Участниците бяха поздравени от главен инспектор Пламен Момчев - началник сектор „Пътна полиция" ОДМВР - Стара Загора и г-жа Пенка Чавдарова - началник отдел „ОМДС" в Община Стара Загора.

Победителите в тазгодишното състезание получиха големи предметни награди от Специален акцент и в тазгодишното състезание бе шествието от тунинг автомобили и мотори на мотоклуб „Волните ездачи" Стара Загора . В проведеният конкурс - изложение за тунинговани автомобили,съдийската комисия оцени и даде награди на пет автомобила.