Три старозагорски села плашат със затваряне на Хаинбоаз
Три старозагорски села плашат със затваряне на Хаинбоаз / DarikNews.bg

С гражданско неподчинение и затваряне на прохода Хаинбоаз за час всеки ден заплашват жителите на три села в област Стара Загора - Едрево, Оряховица и Братя Кунчеви.

Причина за недоволството им е решение на Министерството на околната среда и водите, с което се одобрява инвестиционно предложение за добив на варовик и доломит в местността „Кереч Търла" в землището на трите села.

Жителите на селата са притеснени, че изграждането на кариера ще наруши екологичното равновесие в района на Сърнена Средна гора. Според представители на сформираните инициативни комитети в процеса на добива билото ще бъде снето с над 150 м и ще бъде изсечена 750 дка горска растителност.

Освен това, жителите на Едрево се опасяват, че ще останат без питейна вода, защото кариерата ще е само на 300 м от основния извор, който захранва селото с вода.

Протестиращите са изчислили, че при започване на добива на всеки 6-7 минути по пътя ще минават камиони, които допълнително ще замърсяват въздуха и ще вдигат шум.

Те са изготвили жалба до президента Росен Плевнелиев, до министър-председателя Георги Близнашки, министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов, министъра на околната среда и водите Светлана Жекова, областният управител на Стара Загора Живка Аладжова и РИОСВ. Събрани са и подписите на над 1000 души.

„Засегнатите от този проект ще бъдат много повече - между 4000 и 5000 души", обясниха представители на инициативните комитети в трите села. Те допълниха, че отрицателно за проекта са се изказали Общинският съвет в Николаево, предишният областен управител на Стара Загора, както и директора на Регионалната дирекция по горите.