Драматичен театър Стара Загора
Драматичен театър Стара Загора / netinfo
Спектакълът е „Следобедни игри” от Рома Майо
Драматичен театър „Гео Милев” ще представи поредната си премиера. Спектакълът „Следобедни игри” от Рома Майо ще зарадва старозагорската публика на 1 март от 19 часа на камерната сцена. Представлението ще се играе и на 9, 28 и 29 март.
 
Постановката и музикалната картина са дело на Петър Денчев, сценографията и костюмите - на Радостина Тодорова.
 
В ролите: Жоро Райчев (АНДРЕС), Светослава Иванова (КЛАУДИЯ), Тодор Тодоров (ДИЕГО), Мария Пенчева (КАРОЛИНА), Цветомир Черкезов (СЕРХИО), Илчо Димитров (АЛОНСО), Весела Петрова (СУЗАНА), Димитър Митев (ХУЛИТО)
 
За автора:
Аржентинската писателка Рома Майо произхожда от полско еврейско семейство, емигрирало в Южна Америка по време на Втората световна война. Участва в детски театрални школи в Аржентина. Учи театър, рисуване, танци и керамика. Пише новели, детски приказки, сценарии за кино, телевизия и театрални пиеси. Участва в множество театрални проекти както в Испания така и в други страни. Получава награди за творчеството си в Бразилия, Венецуела, Колумбия, Канада, Италия, Испания и България. „Следобедни игри” е първата реализирана на сцена пиеса на Рома Майо и има огромен успех. Премиерата на спектакъла е през юни 1976 и той се играе с голям успех 18 месеца, след което е забранен от президента на Републиката. Печели награди Talia, Argentores  и Moliere през 1976 и моментално се превръща в хит.
 
За режисьора:
Петър Денчев е роден на 08.08.1986г. в град Варна. През 2010 г. завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” при проф. Здравко Митков. Неговият разказ „Малакоф, искам да остарея” е един от двата наградени на конкурса „Екстаз” на сп.Алтера (2006). Има номинации и награди от различни поетични конкурси. С романа си „Тъй, както мъж целува жена, която обича” печели конкурса за Нов български роман „Развитие” за 2007 г. Неговите учебни представления “Смъртта и Дяволът”, “Схватки” и “Слугините” са участвали на различни театрални фестивали в Сърбия, България и Косово. На професионална театрална сцена, до момента, е реализирал 12 постановки. Старозагорската публика ще се срещне с творчеството на Петър Денчев за пореден път, след „Карнавал” от Жорди Галсеран и „Ромео и Жулиета” от Уилям Шекспир. „Следобедни игри“ е новият му театрален проект на старозагорска сцена.
 
За представлението:
„Могат ли децата да бъдат отражение на своите родители? И доколко насилието е неизменна част от човешката природа? Познанието за добро и зло винаги ли отговарят на универсални категории? Това са малка част от въпросите, които “Следобедни игри” задава, но и тревожно прехвърля в днешния свят. Макар и да живеем в рамките на установен морал, много често в зрелия си живот установяваме, че неговите граници са разтегливи, а много често и неясни. Какво бихме казали за света на децата, който е не по-малко раздиран от противоречия, както нашият собствен. Краткотрайни, просветващи като мълния насред буря, но понякога остри противоречия, които биха могли да имат фатални последствия. “Следобедни игри” е една игра, която носи горчиво познание на своите малки участници, сблъсквайки ги със света на възрастните без обяснение, натиквайки в лицата им унижението, насилието, сексуалността и смъртта. Така те разбират, че животът може би няма повторение и шанс за реванш.”