Стара Загора отбеляза Съединението
Стара Загора отбеляза Съединението / община Стара Загора

Старозагорци сведоха глави в знак на признателност пред смелостта и решимостта на героите, осъществили идеята за Обединена България. Венци и много цветя отрупаха „Паметника на загиналите във войните старозагорци".

Стара Загора днес чества 131-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. В парк „Александър Стамболийски" се проведе тържествен общоградски ритуал по поднасяне на венци и цветя, организиран от Община Стара Загора и Старозагорския военен гарнизон

В тържественото си слово началникът на Щаба на Втора механизирана бригада полк. Манол Манолов подчерта, че „с акта на Съединението, изстрадалият ни народ отхвърля една несправедливост, наложена от Великите сили през юни 1878 г.".
По думите му „Съединението на България дава урок на държавите, които определят хода на историческото развитие, че трябва да се съобразяват и с малките народи, които искат своята свобода, независимост и обединение."

Венци пред паметника поднесоха председателят на Общинския съвет Емил Христов, областният управител Георги Ранов и полк. Манолов. Присъстваха заместник-кметовете Йордан Николов и Иванка Сотирова, народните представители Пламен Йорданов и Маноил Манев, общински съветници, представители на културни институти, политически сили, общественици, граждани и гости на града.

Ритуала допълниха почетна рота, знаменна група, вечен огън и военният духов оркестър. Програмата пред паметника продължи с Песенния празник „Средногорско ехо" на Туристическо дружество „Сърнена гора" и изпълнения на хор „Библиофония".

Днес, в деня на Съединението, своя празник отбелязват селата Сладък кладенец, Пряпорец и Малко Кадиево в старозагорска община.