Станишев от Бузлуджа: Орешарски няма да стане плячка
Станишев от Бузлуджа: Орешарски няма да стане плячка / Георги Манев- ПРЕС ТВ

Няма да позволим правителството и Пламен Орешарски да станат плячка на реваншизма и задкулисните интереси. Ние в БСП казваме „Не" на реваншизма. В трудната ситуация, в която се намира, за по-малко от 2 месеца от своето управление, това правителство направи повече, отколкото правителството на Бойко Борисов за 4 години. Това каза в политическата си реч от трибуната на Историческа поляна, под връх Бузлуджа, лидерът на българските социалисти и председател на ПЕС Сергей Станишев.

Той поиска от социалистите и симпатизантите на левите партии и движения у нас „мандат да устоим на натиска. Да направим всичко, и невъзможното, за да се реализира промяната в интерес на хората."

Станишев поиска от името на участниците в националния митинг-събор социалисти да каже на Пламен Орешарски: „ Господин Орешарски, свършете си работата, изпълнете записаното в Плана за действие и Програмата на правителството" и обеща като залог за това „твърда и мощна подкрепа от всички социалисти в България.

В словото си лидерът на партията подчерта, че „БСП има опита, идеите, силите и кадрите да реализира промяната", като „партията и кабинета са отворени за диалог с всички, готови да работят по ключови за страната сфери". Като такива Станишев посочи преодоляването на демографската криза, справянето с безработицата и бедността, възстановяването на индустриална България , създаване на прозрачни и добри институции.

Пред многохилядното множество, събрано на Бузлуджа, БСП-лидерът каза също, че свободата и демокрацията са се върнали в България, след като „4 години живяхме в един мракобесен режим", както и че е било „ много съблазнително да се подадат на призивите да отвърнат на блокадата на жълтите павета, но ние сме различни. Не искаме агресия, конфронтация и сблъсък с никой", каза той като подчерта, че „социалистите са на Бузлуджа, за да дадат кураж на правителството на Пламен Орешарски".

Въпреки очакванията министър-председателят Пламен Орешарски не стана част от събора на Бузлуджа. Готовото му приветствие, поднесено и с извинения за служебен ангажимент, „който не му позволява да е с нас", прочете министърът на отбраната Ангел Найденов.

В словото си премиерът благодари за подкрепата и гласуваното доверие и декларира, че „същността на демокрацията  е в отстояването на правата на всеки, който мисли различно. Няма да съм премиерът, отнемащ права и свободи", пише Орешарски и декларира, че като премиер на демократична държава ще следва волята на мнозинството. „Време е обществената енергия да стане съзидателна и да върнем България към нормалния ритъм на живот", се казва още в премиерското приветствие.

50 хиляди, по официална информация социалисти и симпатизанти от цялата страна се събраха на Историческа поляна, за да отпразнуват 122-годишнина от основаването на социалистическата партия в България. Националният митинг-събор бе под мотото: „България-на хората".

В него участваха голяма част от ВПС на БСП, министри от кабинета „Орешарски", председателят и зам. председателят на Народното събрание Михаил Миков и Мая Манолова, депутати от Левицата, президентът от мандат 2002-2012 година Георги Първанов. Той, заедно със Сергей Станишев и Мая Манолов бяха сред най-желаните за снимки и дискусии от редовите социалисти представители на БСП.

Пред журналисти, извън официалната програма, лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че кръгът "Капитал" и „Икономедия" създава политически сценарий, като се опитвали сега „да дирижират протестите, да вземат монопола на гражданското общество, защото гражданското общество е многолико".

По думите на Станишев, „този кръг, който е сега, се опитва да се създаде политическа криза, в немалка степен инспирирана от икономически и политически интереси. По думите му, кръгът „Капитал" е „част от българската олигархия през последните 15-20 години, командва, създава сценарии и политически проекти, сред които и проекта Бойко Борисов". Имало и нови, сега лансирани проекти, за сметка на протестиращите български граждани, каза Станишев пред журналисти.

По традиция и на тазгодишния митинг-събор бяха връчени символичен брой партийни книжки на новоприети 122-ма млади социалисти, част от общо новоприетите от кампанията „Ела в БСП-да променим България" 3453 -ма нови социалисти в цялата страна от началото на годината. Петима от новоприетите имаха честта да получат партийните си билети от известни ветерани на партията, сред които проф. Владимир Топенчаров. Тазгодишната награда за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков- Майстора" получи проф. Чавдар Добрев.

Със специални плакети на БСП бяха отличени членове на организацията на ветераните в партията, като първият посмъртно бе връчен на стратега на БСП, починал в края на миналата седмица Александър Лилов. Паметта му бе почетена с едноминутно мълчание от участниците в националния митинг. Неговите слова за „модерния информационен социализъм като исторически приемник на съвременното капиталистическо общество", прозвучаха и от трибуната на Бузлуджа.

За поредна година на Бузлуджа се качи и един от талисманите на партията, най-възрастният член на БСП, 102-годишният Асен Здравков.

Въпреки очакванията за блокади и затруднен достъп от протестиращи срещу кабинета „Орешарски", пътят към Бузлуджа бе чист. Засилено полицейско присъствие, масови проверки на автомобили и автобуси, много охрана и перфектна организация на събора белязаха тазгодишната Бузлуджа.

По традиция митингът на социалистите не мина и без своите рекламни хитове и сувенири. И този път „модата" отново се дирижираше от БСП-Кюстендил с тениски с надпис „Шанс за Орешарски". Атрактивни чадъри, чанти и връзки бяха сред артикулите на младежкото БСП.

Сред хитовете на събора бе и некролог, разлепен по дърветата, по повод 15 години от кончината на Тодор Живков, дело партийна организация от Пловдивско.