Спешни мерки се вземат за дерето в с. Бузовград
Спешни мерки се вземат за дерето в с. Бузовград / netinfo

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова, заместник-кметът Даниела Коева и специалисти от общинска администрация посетиха с. Бузовград по повод дерето, което минава по две главни улици - „Христо Ботев" и „Бачо Киро".

Живущи на ул. „Христо Ботев" се оплакаха от високи води по време на дъждовете, които носят пръст, треви и др., запълват дерето, минаващо покрай техните къщи и наводняват дворовете им. В резултат на обилните дъждове, поради затлаченото и непочистено дере и изградените бетонни подходи към къщите, които са като бент за водата, тя не може да се оттече към канализационната шахта и прелива от улицата в дворовете.

Галина Стоянова се ангажира дерето да бъде почистено от наносите, тинята и растителността, като призова и живущите в близките къщи да се включат в тази дейност. Специалисти от общинска администрация ще направят заснемане на терена с цел укрепване на дерето и постигане на оптимален наклон, така че водата да се стича в правилната посока с цел избягване наводняването на дворовете. При необходимост ще се разбият бетонните подходи и след укрепване на дерето, ще се направят нови с подходящ светъл отвор.

От „Напоителни системи"-Стара Загора ще почистят напоителния канал, минаващ близо до ул. „Бачо Киро", в който се влива водата от вадите от двете страни на улицата. Така високите води от ул. „Христо Ботев" ще бъдат контролирано насочени по дерето към канала и няма да създават затруднения на жителите на селото.