Следа - да съхраним паметта на поетите
Следа - да съхраним паметта на поетите / DarikNews.bg, архив

Пришълецът в града ни заключва колата си на паркинга и бърза към градската градина. Вчера той е видял гордите стени на Царевец, обрасналите в бръшлян каменни зидове и стрехи в Арбанаси и Боженци и се е поклонил пред героичния монумент на Шипка.

Днес той ще свали шапка пред уникалната градска градина. За мястото, на което старозагорци ежедневно се срещат със своите безсмъртни съграждани. Това е идеята на идеен проект „Следа" - за съхраняване на паметта за героите от великата и вечна битка за нашата духовност - поетите от национално и наднационално значение, творили в Стара Загора.

Идеята за този проект е на Петър Митев. Според него още от главната улица трябва да се виждат бронзовите фигури на Кирил Христов, Гео Милев и Николай Лилиев, приседнали под сенчестия кестен. На друга пейка, насред скучната главна алея, Веселин Ханчев и Христо Кацаров обясняват нещо на младите Жеко Христов и Рашко Стойков.

Проектът е представен на кмета Живко Тодоров. Предстоят срещи, на които да се учочни стойността на проекта и кои фигури ще бъдат поставени първи.

Във фейсбук групата Моята Стара Загора има публикувана петиция  http://www.peticiq.com/proekt_sleda , в която всеки може да се подпише. До момента 54 човека са подкрепили проекта „Следа".

Зад реализацията на този проект трябва да застане целия град е мнението на авторите. Поетите са живели в Стара Загора и тихичко са изграждали невидимия храм на човешката култура. На нас се пада шанса да ги направим видими и за слепците, защото именно проглеждането е историческата мисия, с която те са заслужили своето безсмъртие.