Ситуация по Ленин видя в протеста депутат от ГЕРБ
Ситуация по Ленин видя в протеста депутат от ГЕРБ / netinfo

Сред исканията на протестиращите има много разумни, но има и такива, които са меко казано, екзотични. Като цяло ги подкрепям. Това заяви в Казанлък Емил Караниколов - народен представител от ГЕРБ, по време на брифинг.

Депутатът каза също, че протестите по улиците и площадите, залели страната от две седмици са „ малко закъснели", тъй като ставало дума за нерешени проблеми през всичките 23 години.


Той определи като „екзотични" част от исканията на протестиращите, сред които за 800 лева минимална работна заплата и отпадане на ДДС от сметките за ел.енергия.
Хубаво е да се иска нещо, но трябва  да се посочи откъде да се наваксат за бюджета тези 500 милиона лева, които ще изчезнат, ако отпадне ДДС-то за ел. енергията, каза Караниколов.
Като гражданин и депутат той подкрепя искането за намаление на броя на народните представители и за извършване на промени в Конституцията, показала куп дефекти в годините на прехода.
Тези искания са политически и странното е, че се отправят от НПО-та, които по Конституция нямат право на политическа дейност, допълни той. Караниколов бе скептичен, относно възможността настоящият Парламент да продължи мандата си, каквито искания вече са отправени, с цел да вземе решение предстоящите предсрочни парламентарни избори да се проведат за ВНС по процедури, разписани от приетия преди дни нов Изборен кодекс.


Народното събрание преди разпускането си би трябвало да реши поредица важни въпроси, сред които въпросът за изграждането на АЕЦ „Белене" и за промени в Закона за енергийната ефективност .


Ситуацията в страната Емил Караниколов определи като „революционна", по определението на Ленин, когато „върховете не могат, а низините не искат".
В българския вариант,  за да се стигне до промяна, вследствие на ситуацията от последните дни, то „управляващите следва да има желание, а управляваните- възможност", заяви в типичния си английски хумор депутатът от ГЕРБ.