Топъл обяд за 110 души в Добрич
Топъл обяд за 110 души в Добрич / DarikNews.bg, архив
Няма нови случаи на хранителна интоксикация в населените места в община Николаево. Четирима от заболелите са хоспитализирани в Клиниката по инфекциозни болести при УМБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" - Стара Загора (дете на 1,5 г. и трима мъже). Останалите 21 души са прегледани амбулаторно и са оставени за домашно лечение.

Незабавно след получаване на сигнала РЗИ - Стара Загора сформира екип от специалисти - епидемиолог, микробиолог и представители на ОДБХ - Стара Загора за извършване на епидемиологично проучване. В процеса е установено, че всички заболели са консумирали кюфтета по чирпански, доставени по програма „Топъл обяд", финансирана с европейски средства, за социално слаби лица и възрастни хора с месечни доходи под 300 лева.

Фирмата за кетъринг, която е изпълнител по програмата, е регистрирана в Сливен. Храната е раздадена между 11:00 и 12:30 часа на 29 март в 4 пункта, като предварително е пакетирана в кухнята майка в опаковки за еднократна употреба. Заболелите са консумирали храната привечер. Оплакванията са започнали 1 час след това. Те са свързани с повръщане, разстройство, болки в корема, без температура.

РЗИ - Стара Загора информира РЗИ - Сливен и ОДБХ - Сливен за създалата се ситуация.

Незабавно е извършена проверка на фирмата за кетъринг. Взети са 48 проби - от повърхности, от съдове за приготвяне и разпределение на храната, от ръце и работно облекло на персонала. Взети са проби от храната, приготвена на 29 март, които ще бъдат изследвани в лаборатория към ОДБХ - Сливен.
Взети са секрети за микробиологично изследване на персонала в кухнята.

От ОДБХ - Стара Загора взеха отривки от външна среда от пункта за раздаване на храната в Николаево и от храна, които са предоставени за микробиологичен анализ в лабораториите на РЗИ - Стара Загора.

Екип от РЗИ - Стара Загора организира изследването на петте лица, участвали в раздаването на храната за патогенни стафилококи и чревни бактерии. Връчени са предписания на общопрактикуващите лекари за предприемане на своевременни противоепидемични мерки при поява на лица с подобна симптоматика.

Със заповед на директора на ОДБХ - Сливен кухнята майка на фирмата за кетъринг е спряна от експлоатация до изясняване на ситуацията.

Хоспитализираните болни в инфекциозната клиника са в добро общо състояние, най-вероятно ще бъдат изписани утре.