обсъждане
обсъждане / netinfo
Близо 105 млн лева е проектобюджетът на община Стара Загора за тази година. От тях 59 920 лева са държавни дейности, останалите-местни.
 
При обсъждането на параметрите му кметът Живко Тодоров отново припомни, че няма да има завишаване на местните данъци и такси. В същото време от администрацията отчитат много добра събираемост на налозите, в сравнение с останалите големи градове. По думите му, Бюджет 2018 е балансиран. „Перфектният бюджет е този, който отговаря на всички необходимости на гражданите в общината. Ясно е, че такъв нито при нас, нито в България няма. Възможностите ни са много по-малки от необходимостите. Затова, ние сме се опитали да направим един балансиран бюджет, който включва най-важните според гражданите въпроси”. Сред тях са ремонтът на концертната зала в Синдикалния дом, довършване на вътрешното оформление на Дом Литературна Стара Загора, ремонт на закритата лекоатлетическа писта до стадион “Берое”,  ремонт на детска градина №2, междублокови пространства, улици и тротоари. Средства са заделени и за селата в общината, но Тодоров посочи, че те са недостатъчни и затова ще настоява пред държавата да увеличи субсидията поне за поддържане на уличната им мрежа и пътищата до тях. Дългът от 10 млн. лева, който Общината се предлага да поеме, е предназначен за мостово финансиране на проекти, обясни кметът.
 
Предстои среща в Министерството на икономиката, на която да се набележат конкретните стъпки от страна на държавата за създаването на Индустриалната зона, посочи кметът в отговор на въпрос на общинските съветници от БСП. Техните предложения за проектобюджета вече са внесени и са в направленията  инфраструктура, социални жилища, образование, култура, здравеопазване.
 
„Общественото обсъждане на проекта за бюджет е изключително важно, но в залата не виждам представителите на ФБ-групите, които иначе са много активни в интернет пространството и критикуват решенията, които се вземат. Днес разглеждаме най-важните въпроси за годината и за мен е изненада тяхното отсъствие”, посочи кметът Живко Тодоров в началото на общественото обсъждане. В зала „П. Р. Славейков” присъстваха общински съветници, представители на общинска администрация, директори на културни институции, училища.
 
Предложения по бюджета се приемат до 15 януари. Той ще бъде гласуван на сесия на Общинския съвет в края на месеца.