изложба
изложба / Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства
За пореден път Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства ще покаже част от историята на България събрана във фото изложба. На 22 октомври /вторник/ от 17:30 часа в залата на музея ще се отрие изложба от непоказвани до сега в Казанлък снимки на един от доайените на фотожурналистиката у нас.

Изложбата ще остане в Казанлък до 4 ноември.

Експозицията беше част от „Месец на фотографията“ за тази година и бе представена в Център за култура и дебат "Червената къща "Андрей Николов", София. Внучката на Тодор Славчев, Яна Узунова, е човека зад идеята и тя се заема със запазването и подреждането на архива. Отнема ѝ осем години да дигитализира наследството на дядо си, а подбора за изложбата е направен от екипа на ФА „Янка Кюркчиева“, като са показани разнопосочните интереси на фотографа и запечатаните различни сфери на живота и бита в тези години. На 17 септември 2019, изложбата „Тодор Славчев – фотоархив“ взема Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата в категория „Художествена фотография“ .

52 на брой уникални кадъра на известния Тодор Славчев ще бъдат изложени за публиката на музея. Фото-архивът на именитият български фоторепортер е изключително богат и обхваща близо 60 години от историята на България, от 30-те до 90-те години на миналия век, през които заснема лица и събития от различни сфери на обществения живот в родината: политически събития, градски и селски живот, бит и поминък, строителство и промишленост, дейността на БЧК, лов и риболов, спорт и туризъм, пейзажи и портрети. Архивът запечатва значими събития в историята ни като щетите от бомбардировките над София, влизането на съветските сили в страната, Народния съд и редица знакови фигури: политици, хора на изкуството, актьори, художници, писатели.

Тодор Славчев (1900-1992) е един от най-изявените майстори на репортажната фотография у нас. Той е роден през 1900 година в Пловдив и в 30-те години на миналия век се установява трайно в София. Член на Дружеството на фото-журналистите в България от 1934 година. От 1929 до 1946 г. Славчев е главен редактор на списание „Трудови вести“, където публикува свои снимки на социална и трудова тематика. През 1941 г. той посещава Вардарска Македония и заснема изгледи, бит и общественозначими събития. Славчев сътрудничи като фото-репортер на вестниците „Утро“,“Заря“,“Дневник“,“Днес“,“Вечер“ и „Нашенец“. По време на бомбардировките Славчев и семейството му се евакуират в софийското село Долни Лозен. Там той снима бита и обичаите на селото и пак от там чува за случващото се на 9 септември 1944г. в столицата. Славчев пристига в София и заснема разрушеният град. За съжаление редакцията му на Пасаж Св.Никола е една от разрушените при бомбардирането сгради, а голяма част от фото-архивът му изгаря.

Фото-архивът на Т.Славчев включва: политически фигури и събития; участие на България във Втората световна война; 9 септември 1944 г.; Цар Борис III; Македония през 1941-1943 година; ген.Владимир Стойчев; Георги Димитров; срещи и прояви на Съюза на българските журналисти; български писатели; вестник „Литературен фронт“(редакция);  вестник „Стършел“(редакция, хумористи и карикатуристи); чествания на отделни творци; дейността на Българския Червен кръст; дейността на Комитета за трезвеност; спортни състезания; селски бит и селско стопанство; прояви на Славянския комитет; прояви на Българския ловно-рибарски съюз; Националното Радио; изгледи от Стара София и от множество градове, села и местности из страната-преди и след 9.ix.1944г. и  други.