Проф.Станков: Изход от кризата в животновъдството има !
Проф.Станков: Изход от кризата в животновъдството има ! / снимка БТА

Изход от кризата в българското животновъдство има. В това е убеден ректорът на Тракийския университет проф.Иван Станков. Той е ръководител на комисия, която разработва Програма за спасяване на сектора.

В Комисията работят водещи специалисти от цялата страна, които повече от месец и половина разработват критерии, които сочат пътя за излизане от кризата, обясни проф.Станков.” Предлагаме първата част от програмата да се ангажира с дейности в краткосрочен план, т.е. онова, което трябва да бъде свършено през 2009 година, а втората част е дългосрочна -тя обхваща периода до 2013 година. Непременно трябва да се заделят средства за субсидиране на млечното производство. Изчислили сме, че годишната субсидия за една крава е 300 лева.Същото е в Румъния, само че там субсидията е 148 евро.Нашата цел е да изравним родното и европейското животновъдство”, допълни Станков.

Той е убеден, че с програмата за съживяване на сектора трябва да бъде запознат и министър- председателят Сергей Станишев , който трябва да е наясно, че хората са системно тровени с некачествени млечни продукти, “тъй като на нашия пазар липсват суровини, а се внася сухо мляко и различни стабилизатори”. Комисията е определила и капацитета на всяка ферма .В срок от три години трябва да се премине към коопериране на малките стопанства.

Средствата за субсидиране ще се осигурят от различните европейски програми, защото обещаните 61 млн. лева за млечния сектор са крайно недостатъчни, смята проф. Иван Станков.