За да противодействат на стреса и да забравят проблемите си, много хора се отдават на домакински занимания.
За да противодействат на стреса и да забравят проблемите си, много хора се отдават на домакински занимания. / Thinkstock/Getty Images
Центърът за европейски инициативи стартира застъпническа кампания, насочена към провокиране на обществен дебат по въпросите на равнопоставеността на половете. Кампанията планира публични събития в общините Гълъбово, Раднево и Мъглиж, както и в крайните квартали на Стара Загора. Темата за осигуряване на равен старт на момчетата и момичетата в ученическа възраст често присъства в инициативите на Центъра.

Организацията е провела и анкетно проучване сред 96 младежи в малки населени места. Над 72% от участниците в проучването смятат, че за мъжете е по-важно да получат образование отколкото за жените, а според 83% "правилният" семеен модел включва жена - домакиня и работещ съпруг.

В рамките на проекта започва излъчването на радиопредаването „Рокендрол за момичета“. Това ще бъдат дискусионни радиопредавания, излъчвани онлайн в програмата на младежко радио "Еволюция", което Центърът за европейски инициативи разработва с помощта на български и чуждестранни доброволци. Два пъти месечно - всеки втори и четвърти вторник от месеца в продължение на 60 минути, в шоуто ще бъдат представени любопитни истории на млади момичета, живеещи в необлагодетелствани райони. Целта е да бъде привлечено общественото внимание върху тези млади жени с идеята, че всяка мечта си заслужава усилията и всяко разчупване на стереотипа трябва да бъде поощрявано.

Ще бъдат организирани и обществени дискусии под надслов „Рокендрол за момичета“. Дискусионните форуми ще бъдат по методологията на форум театъра, с която организацията работи от близо 10 години. Пиесите отразяват истински истории на неравнопоставеност на младите момичета спрямо техните връстници - момчета: в училище, в семейството, при кандидатстване за работа. Форум театърът е метод, който изисква участието на публиката. Зрителите имат право да предлагат промени в действията на героите и мотивирано да отстояват гледната си точка. Започна и заснемането на документалния филм „Рокендрол за момичета“, представящ личните истории на жени от малките населени места. Той също ще бъде разпространяван безплатно онлайн.

Проектът се осъществява в партньорство с фондация „Етносвят – България“ и се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП.