Посланикът на Република Корея посети Стара Загора
Посланикът на Република Корея посети Стара Загора / Община Стара Загора

Кметът Живко Тодоров прие посланика на Република Корея у нас Н. Пр. д-р Чън Би Хо и съпругата му художничката Анна Ким.

Домакинът представи на гостите забележителностите на Стара Загора, културните и образователни институти, като акцентира на възможността за съвместни контакти с Република Корея. Кметът представи и европроектите, които подготвя и по които работи общината на стойност приблизително 200 млн.лв. Той отбеляза, че Стара Загора има добро културно наследство, исторически и археологически находки, които новото общинско ръководство смята, че трябва да привличат, както туристи от страната, така и от чужбина.

Н. Пр. Д-р Чън Би Хо сподели със задоволство, че миналата година корейски диригент и изпълнители са изнесли в Стара Загора концерт, заедно със състава на старозагорската опера. В откритата тази вечер в Градската художествена галерия изложба на Анна Ким „Цветовете на Корея" той вижда възможност за укрепване на връзките в областта на културата между нашите две страни. Установени са добри отношения и в сферата на образованието, като все повече ученици и студенти в България започват да учат корейски език, каза посланикът. Според него Стара Загора има добре структуриран бизнес, добре подготвени кадри и добре оборудвани предприятия. Д-р Хо вижда възможности за добро сътрудничество в сферата на военната и фармацевтичната промишленост, производството на натурални продукти и билки.

Зам.-кметът Иванка Сотирова представи възможностите за образование и за реализация на програми за обмен на ученици и студенти. Тя сподели, че старозагорски деца вече са се обучавали в Корея в рамките на европейски образователни програми. Заедно с посланика те дискутираха възможността за обмен на студенти от Тракийския университет и сродни университети в Корея.

Бизнес контактите могат да се реализират по-добре, когато имаме добри културни и духовни контакти, обобщи кметът Живко Тодоров в края на срещата, като изрази желание Стара Загора да се побратими със сроден град в Република Корея.

Той показа на гостите бившето гражданско летище на Стара Загора, като подчерта, че вече е разговарял с министрите на отбраната и на транспорта за възможностите да бъде използвано отново, тъй като това би стимулирало развитието на бизнеса в региона.
Лично ще поканя частни и държавни компании да дойдат и да се запознаят на място с потенциала и възможностите за развитието му, обеща д-р Хо.