Подписаха договора за изграждане на ново кръгово кръстовище в Стара Загора
Подписаха договора за изграждане на ново кръгово кръстовище в Стара Загора / Dariknews.bg

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров и изпълнителният директор на фирма "Щрабаг" Веселин Господинов подписаха днес договора за изграждане на ново кръгово кръстовище в града. То ще бъде разположено в западния край на Стара Загора на булевард „Цар Симеон Велики" и улица „Капитан Петко Войвода", в близост до магазин "Била".

"Проектът ще реши нуждите на хората от всички квартали в Стара Загора. Той е важен както за онези, които отиват към централната част, така и за тези, които излизат от Стара Загора. Първоначалният проект бе доста по-сложен и скъп като стойност. Може би щяха да са ни необходими около 10 милиона лева и трябваше да го отложим във времето. Затова се наложи да бъде препроектиран и направен нов.

В сегашният му вариант кръговото кръстовище трябва да бъде завършено до 30 юли следващата година. Стойността е а 2 081 512 лева с ДДС. Срокът е толкова дълъг, защото става дума за едно от важните места в града и не искахме да се създава неудобство за хората", обясни кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

"Проектът е изключително амбициозен и добре подготвен от община Стара Загора. Обществената поръчка бе проведена много добре и за нас е предизвикателство да поемем този обект", заяви изпълнителният директор на фирмата изпълнител Веселин Господинов. Той допълни че проекта предвижда след изграждането на кръстовището то да бъде и озеленено. "Това ще донесе за интересната визия на европейския град Стара Загора", обясни Веселин Господинов.

Кръговото кръстовище, което ще има форма на елипса ще бъде изграждано на няколко етапа.

"Първият етап е свързан с поставянето на строителни елементи, които да позволят отичането на водата. Те ще бъдат квадратни и около 20 на брой. След това проектът предвижда реконструиране на дерето, засипване, изграждане на подпорни стени. Всичко това ще се прави извън зоната за движение.

Предпоследният етап предвижда поставянето на маслен кабел "високо напрежение" на Енергийния системен оператор, който в момента се намира на тротоара. Последният етап е изграждането на конструкцията на самото кръстовище. Единствено тук ще бъде въведена временна организация на движение. То обаче няма да бъде спирано, а ще има режим на пропускливост. Това е съгласувано изцяло с КАТ, които участваха в разработването на плана", обясни инж. Милена Димитрова от община Стара Загора.

Автор на проекта е Булпроект и Пламен Буланов. Средствата са осигурени от бюджета на община Стара Загора. На обекта ще работят средно по 25 души, но от фирмата изпълнител не дадоха конкретен срок за започване на строително-монтажните работи.

"Ще опитаме да бъде възможно най-скоро, но има документални процедури, които трябва да изчакаме да преминат", заяви Веселин Господинов.