Отпускат стипендии за обучение в Университета на Никозия
Отпускат стипендии за обучение в Университета на Никозия / DarikNews.bg, архив

Университетът на Никозия отпуска 10 стипендии за обучение на кандидат-студенти от Стара Загора в избрана бакалавърска степен. Това стана ясно по време на среща на кмета проф. Светлин Танчев с министъра на спорта на Република Кипър и преподавател в Университета проф.Никос Картакулис.

Две от стипендиите покриват 90% от таксата за обучение, която за учебна година е около 8800 евро, 3 стипендии са за 50% от таксата, а останалите 5 - за 40% от таксата.

Отпуска се и една пълна стипендия за магистърска програма по международни отношения или медии и комуникации за служител от Община Стара Загора.

Стипендиите са по повод 50 години от началото на дипломатическите отношения между България и Кипър и 30 години от създаването на Университета на Никозия, който е един от 4-те частни университета на Острова с над 5600 студенти. В момента там се обучават 50 български студенти, а завършили през годините са общо над 200. Студентите ни там имат право да работят, за да помогнат за покриването на останалите разходи.

„Една от целите ни е да създадем полезни контакти с български университети за съвместна работа по проекти", каза на срещата проф. Картакулис. Университетът на Никозия има 4 факултета - бизнес, социални и хуманитарни науки, инженерен и педагогически. В три от тях обучението е и на английски език, а в педагогическия - само на гръцки език.

В срещата участваха още заместник-кметът Белчо Белчев, директорът на Дирекция „Устойчиво развитие и евроинтеграция" Георги Симеонов и Георги Димитров - гл.специалист в Отдел „Образование, спорт и младежки дейности".

След Общината гостите посетиха за кратко и Тракийския университет в Стара Загора.