Бата Агро
Бата Агро / netinfo
През настоящия програмен период в сектор „Земеделие” постъпват 8,5 милиарда евро. Повече от половината са директните плащания, които подпомагат доходите и възможностите за инвестиции. Данните представи министърът на земеделието и храните Румен Порожанов на откриването на 10-тото изложение на селскостопанска техника БАТА АГРО в Стара Загора. Тази година в него участват 218 фирми на изложбени площи от 35 000 кв. метра. За първи път акцент в изложението е сектор „Животновъдство”.
 
От дългосрочна програма за развитието на сектор „Земеделие” се нуждае страната ни. Мнението е на председателя на Управителния съвет на БАТА АГРО Тодор Николов. По думите му, статистиката сочи драстичен спад в пазара на техника, а лошото му състояние пък прави неконкурентна продукцията на земеделските стопани. Според Николов е необходима и промяна във фонд „Земеделие” по отношение оценката на проектите.
 
Министър Порожанов коментира, че стремежът му е министерството да влезе в оборот, който да обслужва сектора, а фонд „Земеделие” да заработи ефективно. Той посочи, че по Програмата за развитие на селските райони има директни инвестиционни мерки, по които се финансира и земеделска техника. „Само по първия прием са договорени и в момента се изпълняват и изплащат над 1000 договора, по които над 80% са свързани с техниката. По отношение на Мярка 4.1. или това, което касае директно този бизнес тук на изложението, бюджетът е договорен”.
 
Като важна определи министърът и темата с бюджета за новия програмен период. „Многогодишната финансова рамка, която се надявам да бъде подготвена до края на 2017 година, ще бъде без една водеща икономика-Великобритания. Това означава, че като цяло финансовите параметри и възможностите за разходи, ще бъдат намалени. В последните години има и други приоритети за финансиране, което няма как да не се отрази на бюджета за земеделските фондове. За това е важно този намален абсолютен размер от рамката да отива все по-ефективно в подпомагането на сектора като цяло и на селските райони”.
 
От 16 до 19 май на летището в Стара Загора се провежда най-голямото изложение за земеделска техника у нас БАТА АГРО 2017. Съпътстващата програма отново ще бъде с практическа насоченост спрямо бенефициентите по европрограми в земеделието.