Операта със седма премиера за сезона
Операта със седма премиера за сезона / Пресцентър

Операта за деца „Макс и Мориц" от професор Александър Йосифов е седмата премиера от началото на сезона на Държавна опера - Стара Загора. Спектаклите ще бъдат показани на 14 април от 10,30 часа и 13,30 часа.

В тях ще се изявят двата състава солисти, малките балеринки от Школа „Па Де Кре" и оркестърът на Държавна опера-Стара Загора. Освен изявени солисти като Иван Кабамитов, Марк Фаулър, Георги Динев, Нина Димитрова, Евгений Арабаджиев, Борис Тасков, Ивайло Йовчев, в спектакъла участват още артистите-хористи Теодор Петков, Петър Янкулов, Евгени Сурмиевич, Богомил Русинов, гост-солистите Нели Нечева и Денис Иванов.

В ролите на Макс и Мориц влизат и учениците от НУМСИ „Христина Морфова" Мартин Иванов и Яна Стефанова.

Спектакълът е посветен на 50 години творческа дейност на проф.Александър Йосифов и се реализира с изключителната подкрепа на Община Стара Загора.

Това е 79-тата постановка в режисьорската биография на проф.Румен Нейков.

„От дебюта си като режисьор на „Тоска" от Пучини през 1976 г. на сцената на Държавна опера - Стара Загора досега тук съм поставил 28 заглавия. В мандата ми като директор на Операта през 1995 г. направихме „Макс и Мориц" с режисьор Огнян Драганов и представлението се игра 30 пъти за 4 сезона.

И в новия си вариант смятам, че тази опера ще е интересна както за децата, така и за родителите им. Това е модерно, жизнерадостно и лъчезарно представление с красива визия и чудесни изпълнители", заяви проф. Румен Нейков.

За първи път в Държавна опера - Стара Загора по спектакъла „Макс и Мориц" работи младата сценографка Антония Попова. Тя е автор на атрактивните костюми и декор.

„Костюмите са замислени и реализирани така, че на сцената няма нито един отрицателен образ. Всички са весели, забавни, атрактивни", коментира Антония Попова.

В шивашкото ателие на Операта са изработени 16 мъжки костюма, 2 дамски, 7 костюма за малките балеринки - от общо над 300 метра плат. Направен е и реквизит - кифли, бръмбари, пилета на грил, шевна машина, има дори съвсем като истински грил, задвижван от електромотор.

Това е втората съвместна работа по операта „Макс и Мориц" на диригента Красимир Къшев и хореографа Алида Бонева.

„Не мога да не кажа с гордост, че предишните Макс и Мориц от постановката през 1995 г., тогава ученици в Музикалното училище, сега са мои колеги в Оркестъра -флейтистите Цветомира Динева и Лидия Панчев. Това е магията на Операта, която остава за цял живот", сподели Красимир Къшев.

„Много трудно и много приятно е да поставяш танци с деца, които са на 4 години и малко нагоре. Както и да работиш с утвърдени артисти, които играят на сцената с абсолютната отговорност, че за деца се твори абсолютно сериозно изкуство", разказа Алида Бонева.