приемна Стара Загора
приемна Стара Загора / Dariknews.bg
Националният омбудсман Диана Ковачева се ангажира да помогне на старозагорска снаха от Мианмар. За случая на младата жена споделила свекървата по време на изнесена приемна на обществения посредник в областния град. Заради заплетения казус  жената може да се окаже със статут на незаконно пребиваващата в България, а връщането й в Мианмар също е невъзможно.

Казусът на старозагорската снаха от Мианмар е заради смяната на името й след като през септември сключила граждански брак. Жената приела фамилията на съпруга си, но се оказало, че по законите на родината й не може да й бъде издадена повече виза.

Сега жената се опитва да си върне старото име, което обаче става само по съдебен ред, а процедурата е по-дълга отколкото срока до края на визата й. Тя изтича след 90 дни и след това жената ще бъде незаконно пребиваваща в България.

“Тя е подала искане до съда за смяна на името, делото е прехвърлено  в Софийски Районен съд, но едва ли ще може да бъде насрочено толкова скоро, т.е. след изтичане на визата жената ще има проблеми и в Мианмар, и в България“, разказа националният омбудсман Диана Ковачева.

Семейството на жената е подало искане за съдействие от Министерството на външните работи, а Ковачева се ангажира да подаде молба до Софийския Районен съд, делото да бъде насрочено по-бързо, за да може да й бъде издадена виза и да направи процедура за постоянно пребиваване. „Проблемът е много сериозен, защото жената не може да се върне в родната си страна, но не може да остане законно и тук. Изисква се бърза намеса на съдебната власт и на Министерството на външните работи“.

30 старозагорци  са подали жалби и сигнали по време на днешната изнесена приемна на националния омбудсман. Основните въпроси, които са поставили са свързани с икономическите и социалните права, трудовото законодателство, етажната собственост.

Старозагорски адвокат, представител на Асоциацията на осиновените, е сигнализирал за противоречива съдебна практика в случаите за установяването на произход и разкриване тайната на осиновяването