/ БГНЕС
Двама журналисти на агенция Ройтерс, които бяха осъдени на по 7 години затвор в Мианмар за нарушаване на закона за държавната тайна, бяха освободени по силата на амнистия, обявена през април, предадоха световните агенции.
 

Ва Лоне и Киав Сое О бяха осъдени през септември. Делото срещу тях повдигна въпроси до каква степен Мианмар напредва към демокрацията и породи реакции от дипломати и правозащитници.

Журналисти на Ройтерс бяха осъдени в Мианма на 7 години затвор

Двамата журналисти работеха по разследване на убийството на 10 рохинги от силите за сигурност и от будистки цивилни в щата Ракхайн през август 2017 г. по време на операция срещу мюсюлманите рохинги, прокудила близо 800 000 души в съседен Бангладеш. В информациите на журналистите имаше свидетелски разкази на извършителите на престъпленията, на членове на семействата на жертвите, на очевидци. За разследването си Ройтерс спечели награда Пулицър.
 

Мианмар амнистира по принцип затворници около традиционната Нова година, която започна там на 17 април. Днес от затворите ще бъдат пуснати 6520 амнистирани.
 

Ройтерс заяви, че двамата освободени журналисти не са извършили никакво престъпление. Те прекараха зад решетките над 500 дни.
БТА