община Казанлък
община Казанлък / netinfo
Община Казанлък е една от първите с окончателен Общ устройствен план. Това гарантира възможностите за устойчиво развитие на територията на цялата община, със землищата на 17-те села и 3-те града. В 2-годишния период на изготвяне на проекта на плана се състояха широко обществено участие и  множество дискусии.

Водещите критерии са за запазване на специфичните за община Казанлък природни, културно-исторически, туристически и други ресурси, на принципа на баланс между екологично равновесие, икономически растеж и социален просперитет, с щадящо използване на природните ресурси.

Стойността на изпълнението на проекта на план е за около 130 000 лева, като по силата на споразумение на Община Казанлък с Министерството на регионалното развитие и благоустройството 65 на сто от стойността се поема от министерството. Срокът на действие на плана е с прогнозен период от 15-20 години.

ОУП дава реалната възможност да предложи адекватен съвременен модел за развитие на територията, с която се въвеждат всички необходими правила и нормативи за устройство на територията за периода на действие на плана. Документът дава по-големи възможности за инвестиции и строителство на територията на общината, за кандидатстване и финансиране по оперативните европрограми.

„Прилагането на ОУП ще доведе до положителни резултати, до намаляване на здравния риск на населението, ще създаде предпоставки за повишаване на качеството на живот и подобряване на жизнената и работна среда на хората“, се казва в становището на Регионалната здравна инспекция – Стара Загора.
Община Казанлък е една от малкото в цялата страна, преминала през всички етапи до изготвянето на окончателен ОУП, който служи като управленски инструмент на местната власт за устройствена политика и развитие.

Първият „Общ проект за регулацията на улиците, площадите и местата за обществена потреба в град Казанлък“ датира от далечната 1908г. и се съхранява в сградата на Общината и до днес върху инженерно платно. Основните зони на Казанлък, върху които Градът на розите се развива през годините са заложени още в този Общ проект, като например парк „Тюлбето“, парк „Розариум“, централният градски площад, улица „Искра“, мястото на Народно читалище „Искра – 1860“.