Общественият съвет към операта проведе първото си заседание
Общественият съвет към операта проведе първото си заседание / Държавна опера Стара Загора

На своето първо заседание се събра днес новоучредения Обществен съвет към директора на Държавна опера-Стара Загора.

В състава на съвета са заместник-кметът Иванка Сотирова, общественици, представители на бизнеса, директори на учебни заведения, бивши оперни артисти - проф.Цанко Яблански, арх.Веселин Беров, Христофор Бунарджиев, Младен Стоянов, Светлозар Терзиев, Мария Клинчева, Радичка Богданова, Снежа Дескова, Розета Величкова /директор на музикалното училище/, Йоана Димитрова /директор на СДГ №10 „Светлина"/, Нино Луканов /председател на Музикално общество „Борис Христов"/, д-р Веселин Петров, д-р Диамандиева и др.

Като успешен определи творческия сезон 2013/2014 т. директорът на Държавна опера-Стара Загора Петко Бонев. Трупата има 7 премиери в различни жанрова, гастроли на сцените на Националния дворец на културата, на Софийска опера и балет, на Националния младежки театър, в много градове на страната. Приходите от 108те спектакъла за сезона/87 през миналия сезон/ са 213 940 лв /171 280 лв. в предния сезон/, продадените билети са 31 307 броя /с 5981 билета повече от миналия сезон/. „Предстои важна за Операта на Стара Загора 2015 година, в която ще отбележим 90 лета от създаването на културния ни институт. Започваме програмата за отбелязването на годишнината още с началото на новия творчески сезон" - каза Петко Бонев.

Подготвя се Фестивал за оперно и балетно изкуство, в която селекцията включва постановки на оперите в Русе, София, Варна, Пловдив и премиера на Държавна опера-Стара Загора - „Отело" от Джузепе Верди. Съставът на старозагорската опера ще възстанови и „Тоска" около Международния ден на музиката - 1 октомври. Летният музикален фестивал „Августа Траяна" с предвидените за месец юни и юли премиерни заглавия ще се състои през месец септември на Античния форум в града.

На днешното първо заседание беше обсъдена репертоарната политика на Държавна опера-Стара Загора, привличането на публика, образователна политика в училищата и детските градини и привличането на повече младежи като зрители , привличане на спонсори, рекламна политика, участие в живота на града и др. въпроси. В самия край на сезона около 15 юли ще има ново заседание на Обществения съвет с разглеждане и конкретни предложения за отбелязване 90 години от създаването на операта в Града на липите и правите улици.