Стоичков
Стоичков / община Стара Загора
Астрономическата обсерватория „Юрий Гагарин” в Стара Загора се обособява в самостоятелен Център за подкрепа за личностно развитие. Със свое решение на последното си заседание Общинският съвет в града я извади от състава на Общинския център за подкрепа за личностно развитие. Дейността, функциите и структурата на Астрономическата обсерватория се уреждат съгласно Правилник за устройство и дейността на астрономическите обсерватории и планетариуми.

„Благодаря на  кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров за внесеното предложение в ОбС. Той обеща подкрепата си за това предложение и най-после то стана факт. Благодарение и на общинските съветници, които виждам, че единодушно са гласували в полза на изваждането ни от тази „шапка” - Национална Астрономическа Обсерватория „Юрий Гагарин” се възражда като институция. Отново преминаваме на подчинение към МОН и ще си имаме своя организация, структура и делегиран бюджет”, съобщи астрономът Надя Кискинова.
Очаква се до края на седмицата принципалът – Регионално управление на образованието Стара Загора, да назначи временно изпълняващ длъжността „директор“, а в последствие да обяви конкурс за тази позиция. Очаква се също да се възстанови предишното щатно разписание – директор и астрономи.

От създаването на първата астрономическа обсерватория у нас, предназначена за широката общественост в България през 1961г. до наши дни, Община Стара Загора нееднократно е подпомагала работата и развитието ѝ. На 26.06.1994 г. става пожар на територията на обсерваторията – изгаря и планетариума. Само за една година, благодарение на тогавашния кмет Антон Андронов, сградата е възстановена в сегашния си вид. През тази година предстоят ремонтни дейности в обсерваторията, които да освежат и подобрят работното място на астрономите.
На 07.08.2017 г. старозагорската обсерватория разположи на площада пред общината част от наблюдателната си техника и я предостави безплатно на желаещите да наблюдават частичното лунно затъмнение. Присъствието на част от екипа на обсерваторията помогна на любознателните граждани да научат повече за това и други небесни явления.

За 12-та поредна година обсерватория „Ю. Гагарин“ ще участва активно  в „Нощта на изкуствата”. Астрономите подготвят изложби, лектории и евентуални наблюдения (зависещи от метерологични условия), с които да впечатлят жителите и гостите на града. В началото на ноември астрономите ще отбележат и Международната седмица на астрономията. Допълнителна информация относно проекти, курсове и история на обсерваторията може да бъде намерена на официалния ѝ сайт (http://aogagarin.com/).