Обручище търси помощ от държавата
Обручище търси помощ от държавата / Impact Press Group

Жителите на старозагорското село Обручище ще търсят помощ от държавата за възстановяване на пътя, който свързва две махали в южната част на селото с останалите къщи. По време на наводненията два от трите моста над минаващата там река Комлия бяха разрушени. Все още няма път до там и хората се снабдяват с провизии като ходят пеш. В момента до тази част на селото не може да достигне нито кола, нито техника.Това коментира кметът на селото Илия Марков.

От два дни се изгражда пътен подход за възстановяване на скъсаната речна дига от южната страна на река Соколица в село Обручище. От утре започва изграждането на самата дига. Тя трябва да бъде готова до 3-4 дни. „Работим без прекъсване и няма да спрем, докато не направим този участък от дига, тъй като той е най-опасния и критичен за хората, които живеят тук, за къщите и цялото имущество. Този участък от дигата е около 100 метра. Работи се с два булдозера, валяк, багери и 10 камиона, които носят непрекъснато чакъл до тук", разказа Марков.

Но за изграждането на път до двете махали в южната част на селото, които са откъснати от останалите къщи, средства няма. „Чакаме намесата на държавата, тъй като има два водостока, които са отделили две махали от селото. Най-опасното е, че ако се случи нещо с някого, от Бърза помощ трябва да го носят 200-300 метра, докато го изнесат. Иначе хората се снабдяват с провизии пеш. Но належащо е, защото всичко може да стане и ще е трудно придвижването на дадения болен. Настояваме там да се направят най-бързо тези водостоци".

Около петнадесетина семейства от селото все още не са се прибрали по домовете си и са отседнали при свои роднини. През деня са по къщите си, подсушават, а вечер се прибират, където са отседнали. „Не може да кажем, че сме изпомпали всички води от приземните етажи и от мазетата на хората, т.к. сега подпочвените води със снеготопенето се увеличават. В тази част на селото почти всяка къща с приземен етаж е наводнена. Всеки се справя със собствени средства", обясни кметът. До момента на хората са били раздадени по 320 лева, дрехи и дърва.

Той е спокоен, че снеготопенето към момента е нормално. Голяма част от снега вече се е стопил. Водата на река Соколица е в коритото и не е повишила нивото си. Ако продължи така, опасност за хората няма да има.

Днес е последният срок, в който трябва да бъдат подадени данните на комисията за щетите до министерството, за да се прецени какво ще се прави.