Обиденият италианец: “Не искам война!”
Обиденият италианец: “Не искам война!” / Дарик - Стара Загора

Четири дни преди премиерата на „Трубадур"от Верди диригентът на постановката Даниеле Джурио Молес си тръгна обиден от Държавна опера Стара Загора.

Причината за това италианецът обясни с лошата организация на репетициите.

"Не искам да правя лична война. Работих много добре с оркестъра и солистите, но въпреки това имаше проблем. Директорът на операта Веселин Стойков нито веднъж не посети репетициите. Опитах се да направя компромиси, но на последната репетиция чашата преля", разказа Молес.

Той обясни, че не е виждал целия екип заедно на нито една репетиция. Молес се оплака и от факта, че не е бил предупреден за дългата Гергьовденска почивка. По предварителна договорка е трябвало репетициите да започнат от 23-ти април.

Съпругата на италианецът и оперна певица Драгана Спасич разкри, че са работили в старозагорската опера срещу 300 лева на спектакъл.

"Разходите, които направихме през целия си престои в Стара Загора са четирикратно по-големи от хонорара ни", обясни още Спасич.

Тя допълни, че не са имали договорни отношения с Държавна опера Стара Загора.

В защита на чуждестранните гости се обяви независимият общински съветник и председател на комисията по корупция към Общинския съвет Георги Трендафилов. Той заяви, че има постъпили повече от 2 сигнала за нередности в старозагорската опера. Трендафилов обаче отказа да спомене имената на жалбоподателите.