Нощ на литературата и в Стара Загора
Нощ на литературата и в Стара Загора / sxc.hu

Стара Загора е един от градовете, в които ще се отбележи Нощ на литературата.Това е пето юбилейно издание за инициативата в България и десето в международен мащаб.

Старозагорската публика ще има възможността да обиколи девет читателски къта от 18 до 22 часа, като тази година е обособено и детско гнездо за малките почитатели на четенето. Независимо от кое гнездо ще стартират „безсънната" нощ, брошура-пътеводител ще бъде налична за посетителите във всяко едно от тях. Събралите поне 8 различни печата, от общо девет, могат да участват в томбола, която ще се проведе в 22.00 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески". Изтеглените победители ще получат за награда една от четените книги в Нощта на литературата.

Основната цел на инициативата е популяризирането на съвременна европейска преводна литература. Форматът е специфичен и към него се придържат всички участници в проекта. Най-важните елементи са откъсът, четецът - популярна личност и нетрадиционното за четене място.

На всеки половин час във всяко „читателско гнездо" се чете в рамките на 15 минути един и същ откъс, а след прочита му посетителите получават печат в специално подготвена за целта брошура-пътеводител и се отправят към следващото читателско гнездо. Този начин на провеждане на инициативата дава възможност на слушателите да се докоснат до литературите на различни страни в Европа в рамките само на една нощ, а събралите определен брой печати участват и в томбола с награди.