Най-добрите български лекоатлети отново в Стара Загора
Най-добрите български лекоатлети отново в Стара Загора / списание Атлетика, Фейсбук

За втора поредна година Стара Загора ще e домакин на възродения международен турнир по лека атлетика "Самарско знаме". Надпреварата ще се състои утре на стадион „Берое".

Програмата включва 24 дисциплини, в които участие ще вземат около 240 състезатели от България, Сърбия, ОАЕ, Бахрейн и Катар. Организатори на проявата са клуб по лека атлетика „Берое", българската федерация по лека атлетика и община Стара Загора.

Първият старт е в 18,00 часа, а последния - в 21,45 ч. Преди началото на състезанията ще има и официално откриване. Входът за зрителите на стадион „Берое" е свободен.

За втори път в рамките на месец зрителите в Стара Загора ще имат възможност да наблюдават голяма част от най-добрите български лекоатлети. Заявки за участие са подали Габриела Петрова, Ина Ефтимова, Георги Иванов, Венелина Венева, Денис Димитров и Красимир Брайков и други.

„Условията в Стара Загора са перфектни, на друго място в България не съм виждал такива. Публиката също е уникална. Всяка година, ако имам възможност, бих идвал да участвам на този турнир", коментира часове преди старта Денис Димитров. Той разкри, че ще се опита да бяга под 10,34 сек на 100 м- време, с което преди дни спечели сребърен медал на европейското първенство за младежи и девойки до 23 г.

„Ако бягам около 10.20 сек. не смятам, че ще имам проблем да стана отново първи. Не съм виждал стартовите списъци, не съм наясно с конкуренцията", призна още Димитров. Той ще има възможност да опита да покрие норматив и за олимпийските игри в Рио де Жанейро следващата година. За тази цел спринтьорът трябва да бяга 10,16 сек, което е и най-доброто му лично постижение. Републиканският рекорд в дисциплината пък е 10,12 сек. и не е подобряван от 30 години.

„Освен суперлативи не мога да кажа нещо по-различно. Организацията на този турнир може да се конкурира с най-добрите в Европа. За втора година ще съм част от надпреварата и искам да благодаря на организаторите", сподели Красимир Брайков, който на европейското отборно първенство преди месец бяга последен пост в щафетата на 4 по 400 метра и на практика осигури второто място.

„Моята цел е да покрия нормативите на 200 метра за Европейскотo първенство. Трябва да бягам под 20.95 сек.", добави спринтьорът.

На старт утре ще застанат и 14 състезатели от КЛА „Берое". Основната цел, която те ще преследват е попадане в състава на националния отбор за Балканиадата за мъже и жени в Румъния през август.