Можем ли да спрем домашното насилие?
Можем ли да спрем домашното насилие? / netinfo
Двегодишна програма за партньорство при осъществяване превенция на домашното насилие и подкрепа на жертвите от ромския етнос обсъдиха представители на полицията и неправителствени организации.

На работното съвещание късно снощи участие взеха представители на Отдела за закрила на детето, на Районен съд Стара Загора, на сдружения “Самаряни” и “Свят без граници” и на двете училища в квартала СОУ “Хр. Смирненски” и ОУ “Георги Гърбачев”.

Те обсъдиха прерспективите за сътрудничество в посока ограничаване на домашното насилие, включващи информационни кампании за промяна на обществените нагласи към проблема, разработване и провеждане на превантивни програми в училищата, по-достъпни и по-ефикасни мерки за защита на пострадалите.

“Проектът, който започнахме се казва “Повишаване на обществената непримиримост и осигуряване на надеждна защита и подкрепа за жертвите на домашно насилие в квартал “Лозенец”. Този прокет е разработен от нас, полицейските служители към РПУ Стара Загора, обслужващи кварталa. Това обобщи тази сутрин в студиото на Дарик Стара Загора младши полицейски инспектор в кв. “Лозенец” Грозданка Андреева.

Финансирането на проекта се осъществява по програма ФАР на Европейския съюз. Всъщност той е част от програмата “Техническа помощ по образователен компонент”.

“За всички жени и деца, претърпели домашно насилие или са станали жертви на трафик, има осигурена помощ в кризисния център на сдружение “Самаряни”, заяви координаторът на центъра Татяна Чекова.

“Центърът функционира от януари 2004 година и в него се осигурява възможност за кризисно настаняване на деца и жени, които са в състояни на силен стрес след преживяно насилие, останали без подлон, доходи, емоционална или материална подкрепа от близки хора. На нашите клиенти се осигурява минимален престой в Центъра от 10 дни, както и социално, психологическо и юридическо консултиране и всичко останало, от което се нуждаят напълно безплатно”, допълни още в Дарик кафето на Стара Загора Татяна Чекова.

Всеки преживял насилие или станал жертва на трафик на хора може да се обади на тел. 166 или на горещия телефон за пострадали от домашно насилие - 64 11 11.

От тази година към сдружение “Самаряни” стартира клуб “Феникс”. Клубът, или така наречената “група за самопомощ”, има за цел да се подготвят, подпомагат и действат самостоятелно жените, станали жертви на домашно насилие.

Повече информация или консултация желаещите могат да получат в Приемната на сдружение “Самаряни на адрес ул. “Христо Ботев” № 205.