/ Община Казанлък
Удостояване със званието „Почетен гражданин на Казанлък” на Старозагорския митрополит Киприан и вписване в Почетната книга на Казанлък на Веселин Шивачев и Мария Стоянова гласува днес на редовното си заседание Общински съвет-Казанлък, по предложение на Кмета Галина Стоянова.

Правят първа копка на православен параклис в Казанлък

Званията се присъждат по повод Празника на Казанлък и в съответствие с Наредбата за символиката на община Казанлък, за именуване и преименуване на обекти с общинско значение и за паметниците и другите възпоменателни знаци на територията на общината.

Предложението за удостояване на Старозагорския митрополит Киприан със званието „Почетен гражданин на град Казанлък“ е за личност, допринесла за развитието и просперитета на Казанлък в духовната сфера и културното наследство, както и за укрепването на баланса между различните вероизповедания.

Четири са предложенията за Почетен гражданин на Казанлък

Огнян Добринов Казанджиев, както е светското име на владиката, е роден през 1976г. в Казанлък. През 1995г. завършва средно музикално образование в Казанлък. Дълги години той е част от силната хорова школа на Петя Павлович.

Любовта към родния град и музиката е жива и до днес и младият митрополит зарадва публиката в Казанлък и Стара Загора като първия диригент, висш православен духовник в историята на Старозагорската опера.

През 2016 г. той е избран за Старозагорски митрополит. Митрополит Киприан два пъти донася в родината си Благодатния огън от Божи гроб и полага огромни усилия за приобщаване на миряните в храма.

почетен гражданин на Казанлък
Община Казанлък

Името на Веселин Шивачев ще бъде вписано в Почетната книга на Казанлък за принос и постижения в образованието, изкуството и културата. Професионалната му биография е изпълнена с работа като преподавател и ръководител, администратор и организатор, бил е и директор на Детска музикална школа.

За казанлъчани той е известен като живата история на театралното музикално изкуство в града, която наскоро пресъздаде в своята книга „Музикалният театър на Казанлък“. Негова е и творбата „Извор на таланти“.
 
Примата на казанлъшката оперета Мария Стоянова ще бъде вписана в Почетната книга на града за обществено-полезна дейности, постижения в изкуството и културата. Независимо, че не е родена в Казанлък, забележителният й творчески път започва като балерина в Града на розите.

В създадената от нея поезия Казанлък заема специално място с думи на голяма обич. През годините е дала живот на десетки главни роли в повече от 25 оперни и оперетни спектакъла на казанлъшка сцена. 27 години пее в хор, а 12 е професионална актриса в театър „Любомир Кабакчиев“.
 
Церемонията по отличаването на видните личности на Казанлък предстои на Тържествената сесия на Общински съвет в Исторически музей „Искра“ на 31 май, когато е празникът на град Казанлък.