Министър Йовчев: Няма опасност полицейската школа да стане бежански лагер
Министър Йовчев: Няма опасност полицейската школа да стане бежански лагер / Община Казанлък

Вътрешният министър Цветлин Йовчев потвърди, че към този момент няма реална възможност полицейската школа в Казанлък да стане бежански лагер от затворен тип.

Преди парламентарния контрол той коментира, че в местата за настаняване трябва да бъдат осигурени нормални условия, както и сигурност.

"Преминаваме към затворен тип места за настаняване в голямата си част, но нека да не избързваме. Вероятно другата седмица ще има решение на Министерски съвет. За Казанлък няма идея и планове да се настаняват бежанци. По отношение на полицейската  школа:решение за затварянето й и ще се вземе след анализ за това какво трябва да се случи в академията".

Декларация за несъгласие да бъде закрит Центърът за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР - гр. Казанлък и несъгласие да бъде разкрит на територията на община Казанлък лагер от затворен тип или лагер за бежанци, приеха единодушно съветниците от Казанлък на извънредна сесия.
ОбС гласува Декларацията да се изпрати до Президента на Р България, Председателя на 42 Народно събрание, Министър-председателя, Министъра на вътрешните работи и до академичното ръководство на Академията на МВР -София.
Инициативният комитет, сформиран в Казанлък на 19 октомври, внесе в Общинския съвет предложение за провеждане на местен референдум сред жителите на общината по два въпроса: „1. Да бъде ли закрит ЦСПП към Академията на МВР - гр. Казанлък? и 2. Да бъде ли разкрит на територията на община Казанлък лагер за бежанци или лагер от затворен тип?". Само за два дни бяха събрани над 5000 подписа на граждани от общината в подкрепа на провеждането на местен референдум.