Математичка е новата казанлъшка царица Роза
Математичка е новата казанлъшка царица Роза / Деляна Бобева

Абитуриентката от Природо-математическата гимназия в Казанлък Юлия Попова бе избрана за Царица Роза 2013 на церемония, приключила час преди полунощ. Специално за церемонията по избора на Царица Роза организаторите на конкурса бяха осигурили рано цъфнали маслодайни рози.


Новата казанлъшка царица бе коронясана от кмета на града Галина Стоянова, в присъствието на досегашната царица Роза 2012 Нели Славова и останалите 20 участнички в конкурса.
Новоизбраната Царица Роза ще води на 2-ри юни юбилейното празнично шествие в Казанлък, посветено на 110-та годишнина от първия празник на розата.
По традиция празникът на розата се чества в Казанлък, в първата неделя на юни.


С избора си за царица Роза, новоизбраната носителка на казанлъшката корона за красота Юлия Попова сподели, че сбъдва детската си мечта. Отвъд нея мечтае да учи финанси в САЩ. Вече си е избрала и университет- в Джорджия.


Подгласнички на Юлия Попова станаха Петя Иванова - също възпитаничка на Природо-математическа гимназия и Росица Иванова от СОУ „Екзарх Антим Първи".
8- членно жури, председателствано от дългогодишният старши треньор на националния отбор по художествена гимнастика Нешка Робева посочи трите фаворитки за короната на царица Роза.


Общо 21 абитуриентки от казанлъшки училища участваха в спектакъла за избор на тазгодишната царица Роза. Всички те заедно създадоха Послание на цариците към поколението на Казанлък след 110 години. Бъдещата капсула със заветите на най- красивите казанлъчанки от 2013 година ще бъде вградена в новия музей на розата, чието изграждане предстои в Казанлък.


Преди решаващата дума на журито, новоизбраната носителка на короната и първата й подгласничка бяха избрани и за лица на две големи фирми , извършващи дейност в региона.


В официалното си приветствие към участничките и зрителите на спектакъла в ДК „Арсенал" , което даде старт на тазгодишния празник на розата, кметът на Казанлък Галина Стоянова съобщи, че с решение на Държавното патентно ведомство от 7-ми май тази година, конкурсът „Царица Роза" става запазена марка на община Казанлък.
В спектакъла тази вечер за първи път в историята на конкурса за избор на царица Роза дефилираха и 18 от общо 45-те му царици в годините назад.
Специален гост на конкурса за избор на царица Роза и член на журито бе посланикът на Япония в България Негово Превъзходителство Такаши Коидзуми.