Лукойл Академик спечели „Наградата на Стара Загора”
Лукойл Академик спечели „Наградата на Стара Загора” / БК Берое

Баскетболният шампион Лукойл Академик спечели за втора поредна година турнира за „Наградата на Стара Загора". Надпреварата се проведе по повод празника на града - 5 октомври, а организатори бяха баскетболен клуб Берое и община Стара Загора.

На финала тази година Лукойл Академик спечели с 87:76 срещу домакините от Берое. Най-резултатен за победителите бе Желко Шакич с 14 точки. По 12 добавиха Павлин Иванов и Димитър Димитров. За домакините от Берое най-резултатен бе Еврик Гари с 16 точки. С 15 точки и 5 асистенции завърши Тихомир Желев.

„Допуснахме много грешки в нападение, а и позволихме на противника да вкара лесни точки. Организацията ни бе слаба, а и защитата ни не бе тази, която имахме вчера. Срещу Карпош Соколи хвърлихме доста усилия в отбрана, но смятам, че имаме добра физическа подготовка и можем да изкараме два мача поред, при това на високи обороти.

Грешките, които направихме в атака обаче свалиха до голяма степен самочувствието ни и енергията, която трябваше да вложим в отбрана. Накрая намалихме разликата, но двубоя вече бе приключил", анализира след финала на турнира наставникът на старозагорци Любо Минчев.

„В две от частите концентрацията ни доста падна. Играхме лошо в защита, получихме лесни кошове. Предвид разликата в класите на двата отбора, разликата в резултата е минимална. Ние по принцип имахме тежка седмица и знаех, че тук играта на отбора няма да бъде кой знае колко силна. Но от двете победи определено съм доволен", заяви старши треньорът на Лукойл Академик Тони Дечев.

Трети в надпреварата, провела се в петък и събота в Стара Загора, завърши македонския Карпош Соколи. В „малкия финал" тимът надделя над Черно море Порт (Варна) с 80:76. Най-резултатен за Карпош Соколи бе Филип Шепа с 20 точки и 8 борби. 16 точки отбеляза Дарко Соколов, 12 добави Александър Петрович. Станислав Славейков и Симеон Илиев бяха най-резултатни за Черно море с по 14 точки, а вторият завърши с дабъл-дабъл като овладя и 14 борби. Пламен Алексиев записа 11 точки и 7 асистенции, а 10 реализира Никола Маравич.