Казанлъшката прокуратура прекрати досъдебно производство
Казанлъшката прокуратура прекрати досъдебно производство / netinfo
Районната прокуратура в Казанлък спря воденото досъдебно производство срещу неизвестен извършител-длъжностно лице в дървопреработващото предприятие “Габровница”-АД.

Преписката бе заведена по сигнал на Крум Владев от Сдружение “Чиста Розова долина” .

В няколко нарочни преписки Владев и представляваното от него екосдружение сезират Прокуратурата за извършено престъпление от неизвестно лице, по член 353 ал.2 вр. с ал. 1 от НК. Мотивите им за това са че, от неизвестна дата до 15-ти юни миналата година, когато е сезирана Прокуратурата не са изпълнени задълженията за осигуряване изправността и непрекъснатото правилно действие на пречиствателните съоръжения на голямата и малката сушилни инсталации на същото дружество.

Паралелно със сигналите , постъпвали в РП-Казанлък и образуваните по тях преписки, бившият прокурист на дървопреработващо предприятия Ергин Тьорен също е сезирал РП-Казанлък. Мотивът му е, че председателите на двете екоорганизации- “Зелени балкани” и “Чиста Розова долина” в различни медийни изяви са отправили към него обвинения в расова дискриминация и толериране на турскоговорящите работници от дружеството, което е ръководил.

Прокуратурата е прекратила и тази преписка с мотива, че на база извършената проверка липсват данни за извършено престъпление от общ характер.

В хода на водените досъдебни производства е установено , че бившият прокурист на дружеството- Ергин Тьорен е напуснал фабриката, а от 11-ти октомври м.г и страната.

Извън страната е вече и другото лице, което към онези моменти е отговаряло за направление “Производство и поддръжка” – Ергин Туран.

Според прокуратурата, разпитът на тези двама бивши ръководители във фабрикитее от изключително значение за разкриване на обективната истина относно фактите, установени в хода на проверката и подадени в различните сигнали.

Едва след тези разпити ще може да се прецени наличието на доказателства за виновно поведение и извършено престъпление от конкретно длъжностно лице, или се касае за административно нарушение по Закона за опазване на околната среда.

Спряното досъдебно производство по казуса е изпратено в РПУ-Казанлък. То може да се обжалва в 7 дневен срок пред Казанлъшкия районен съд.