Изтече гратисният период за паркиране без пари в Казанлък
Изтече гратисният период за паркиране без пари в Казанлък / netinfo

Четири нови паркомата постави Община Казанлък , в изпълнение на Наредбата за кратковременно паркиране в града, влязла в сила от 3-ти септември с едномесечен гратисен период.


На практика от понеделник по казанлъшките улици, влизащи в т.н „синя зона" паркираните автомобили чувствително намаляха. Гражданите предпочитат да търсят места за паркиране в съседни глухи улички, или да си купят талони за кратък престой. В противен случай ги грози опасността да платят глоба от 10 лева, при закопчаване на автомобила им.
Две са мобилните групи, обхождащи улиците на града и следящи за изпълнение на наредбата.
С новите паркомати, поставени на местата където най- много и най- често спират коли, общият им брой става 12. Предстои закупуването и на още.
Нарушителите на Наредбата, паркирали без съответните стикери или талони заплащат глоба от 10 лева.


Десетки фирми и институции предпочетоха да заплатят служебни абонаменти, пред опасността от чести пререкания с мобилните групи и заплащането на санкции.
За паркиране в синята зона се закупуват от РЕП-ове и павилиони съседство четири различни вида талони: от по 40 и 80 стотинки -за 30 и до 60 минути съответно, от 1,20 лева за 1 до 2 часа и 2 лева за паркинг от 3 часа.


Близо 700 са паркоместата на територията на Казанлък, влизащи в т.н „синя зона", определена с приетата от Общинския съвет на града на 27-ми юли т. г. Наредба №30. Преференции при паркирането и при заплащането на стикери имат инвалидите, както и служебни автомобили на различни аварийни технически служби.

Наредбата за кратковременно паркиране не важи за почивните дни, с изключение на съботите, които са работни.