И ветеринарните лекари от Старозагорско стачкуват
И ветеринарните лекари от Старозагорско стачкуват / DarikNews.bg, Невена Божкилова
И ветеринарните лекари от Старозагорско стачкуват
31939
И ветеринарните лекари от Старозагорско стачкуват
  • И ветеринарните лекари от Старозагорско стачкуват

Старозагорските частнопрактикуващи ветеринарни лекари предприеха символични стачни действия. Те връчиха на ръководството на РВМС - Стара Загора уведомление за неизпълнение на задълженията на държавата към тях и декларация с исканията си.

До прекратяване на протестите ветеринарите ще носят лентички „Протест" по време на работа.

И ветеринарните лекари от Старозагорско стачкуват
netinfo
От началото на годината ветеринарните лекари ваксинират животните за собствена сметка. До момента са им изплатени само 25% от натрупаните задължения. "Проблемът с плащанията идва от там, че Министерството не е обезпечило годишният рамков договор с ветеринарите от бюджета. На практика имаме държавна имунопрофилактична програма, но тя не е обезпечена от държавата", коментира председателят на старозагорската областната колегия на Българския ветеринарен съюз д-р Трайко Алчев.

Ветеринарните лекари настояват да им бъдат върнати базите, които им се полагат по закон, за да се създадат колективни практики и да се осъществява качествен кионтрол над животните. В протичен случай Българският държавен стандарт, който ще бъде въведен за млечните и животински продукти ще бъде безсмислен, коментира д-р Стефка Дюлгерова член на националния съвет на Българския ветеринарен съюз.

И ветеринарните лекари от Старозагорско стачкуват
netinfo
"С колегите сме в бедствено положение. Сега раборим направо в оборите по селата. Това е тежка работа - кръв, мръсотия. Медикаментите се разнасят по колите. Няма база и условия за работа. Трябва да има преструктуриране на ветеринарната служба. Така не може да се работи. В ЕС хората са хиляда години напред. Тук нещата са така направени, че скоро ще се срине службата. Това ще се отрази не само на животните, но и на хората", убедена е д-р Дюлгерова.

Частнопрактикуващи ветеринарни лекари ще дадът толеранс на правителството до началото на септември, за да бъдат изпълни исканията им.

На 21-ви август представители на осем регионални ветеринарни колегии от южна България ще се съберат на протест в село Крън, Казанлъшко.