Христо Стоичков в Стара Загора
Христо Стоичков в Стара Загора / Община Стара Загора
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров приветства легендарния футболист Христо Стоичков пред Общината.

Площадът е пълен, децата имат своя идол пред тях, това е показателно. Необходимо е да пазим и да отдаваме значимото на успехите на Стоичков, защото той направи толкова много за България, колкото друг не е. Всеки от нас, отивайки в независимо  кое кътче на света – казвайки: Аз съм българин, първото, което чужденците казват е: Ние помним Стоичков. С тези думи Живко Тодоров представи легендарния футболист.

Христо Стоичков в Стара Загора
Община Стара Загора


„Това е най-голямото признание оценката и подкрепата от младите хора. Убеден съм, че в тази книга има много мъдрости, които ще им помогнат да станат футболисти, но и да бъдат хора. Стоичков е първо човек, а след това спортист. Благодаря му, че е тук. Стара Загора го обича. Ти си наш приятел“, допълни Тодоров.

Камата е и носител на званието „Почетен гражданин на Стара Загора“. Tой е в града за представяне на биографичната си книга „Историята“ и отбелязване на 25 години от спечелването на трофея „Златна топка“.

Христо Стоичков в Стара Загора
Община Стара Загора


„По тези улици минавах през далечната 1986 година като войник, не съм забравил, че съм тръгнал от тук, затова се обръщам към вас със съграждани. Горд съм, че съм пред вас с тази книга“, каза Стоичков. Той подари на кмета на Стара Загора копие на „Златната топка“ с пожеланието да съхрани кадърността си и умението си да върви напред. Реплика на футболната реликва получиха още и зам.-кметът Иванка Сотирова и общинският съветник Виктор Драголов.

Стоичков раздаде стотици автографи, а всеки желаещ имаше възможност да запечата в снимка и най-високото персонално футболно отличие, което Стоичков спечели през 1994 г. Допълнително настроение и усмивки донесоха още Димитър Туджаров-Шкумбата и Иво Райчев.

Христо Стоичков в Стара Загора
Община Стара Загора


Всички събрани средства от продажба на книгата на Христо Стоичков „Историята“ в Стара Загора, той ще дари за лечението на 32-годишната Камелия Добрева. Тя е болна от остра Т-лимфобластна левкемия и се нуждае спешно от 328 xиляди eвpo за лечение – непосилна сума за нея и близките й.
 
„Благодаря на Христо Стоичков. Той е голям футболист, но и голям човек. Само един разговор с него и автора на книгата Владимир Памуков, беше достатъчен за да се съгласят да подкрепят каузата“, разказа общинският съветник Виктор Драголов.

Стоичков посети и поделението в Стара Загора, в което е служил като войник.

Христо Стоичков в Стара Загора
Община Стара Загора

 
Христо Стоичков разказа и за трите препъникамъка, които са били най-трудните и тежки моменти в живота му, описани в книгата. „Най-трудно ми беше да разкажа за времето, когато бях 12-годишен и треньорите ми казаха, че не ставам за футболист. Вторият момент беше, когато 20-годишен бях изхвърлен завинаги от футбола и третият за скандала със съдията в Испания, когото настъпих“, призна Стоичков.

След обяд Христо Стоичков се срещна със старозагорски деца и ги посъветва: “Здравейте, шампиони. Учете, тренирайте, уважавайте се и един ден една от вашите мечти ще бъде реалност.”

Христо Стоичков в Стара Загора
Община Стара Загора