Готвят програмен бюджет на община Стара Загора
Готвят програмен бюджет на община Стара Загора / DarikNews.bg, архив
Готвят програмен бюджет на община Стара Загора
49102
Готвят програмен бюджет на община Стара Загора
  • Готвят програмен бюджет на община Стара Загора

„Бюджетът на община Стара Загора за тази година ще бъде труден. Във време на финансова и икономическа криза той трябва да бъде ориентиран към конкретни цели и резултати, т.е. необходимо е да се сформира програмен бюджет. Чрез него се залагат задачи, които ще бъдат изпълнявани или за година-две, или през целия мандатен период. Старозагорската администрация набеляза такива цели, а някои от тях вече се реализират. Например, в новия бюджет ще се заложат средства за интегрирания градски транспорт, а към момента вече се предприеха стъпки за разрешаването на част от транспортните ни проблеми", коментира в студиото на Дарик ръководителят на групата на ГЕРБ в Общинския съвет и председател на Постоянната комисия по бюджет и финанси Пламен Йорданов.

Приходната част на старозагорския общински бюджет за 2011 година бе в размер на 78 902 937 лева, в т. ч. държавни приходи - 41 513 637 лева и общински приходи - 37 389 300 лева. Относителният дял на държавните приходи бе 59.62 на сто, а на местните приходи - 40.38 на сто.

Според Йорданов рамката на бюджет 2012 на община Стара Загора няма да бъде по-различна от последните няколко години-между 75 и 80 милиона лева. Той обясни още, че ще се запази размера на държавно делегираните субсидии, а поради финансово-икономическата криза ще има леко намаление на собствените приходи на общината. „Това обаче няма да попречи на администрацията да кандидатства по проекти, в които се изисква съфинансиране, тъй като досегашната консервативна политика е оставила достатъчно резерви пред администрацията, които могат да бъдат използвани точно с такива цели".

Утре кметът Живко Тодоров ще разясни каква е новата структура на местната администрация, която ще бъде представена за одобрение пред общинските съветници на предстоящата януарска сесия. „В новата структура са намалени ръководните длъжности за сметка на изпълнителските. 331 вече ще бъдат общинските служители, като досега те са били 349. Дирекциите са намалени от 9 на 8, а отделите от 26 на 23, разширяват се правомощията на Звено „Инспекторат", защото в него влизат и служителите от общинска полиция. Кметовете на кметства са 17, а назначените кметски наместници са 33-ма", информира още Пламен Йорданов в студиото на Дарик Стара Загора.

Цялото интервю с него чуйте в прикачения звуков файл.