Гороломов: 3 мажоритарни депутата, ако има ентусиазъм за промени
Гороломов: 3 мажоритарни депутата, ако има ентусиазъм за промени / netinfo

Ако бъдат приети предложенията на ПГ на Коалиция за България за мажоритарен елемент в предстоящите парламентарни избори, то Старозагорски многомандатен избирателен район може да има три мандата за мажоритарни представители от общия брой 11 депутатски мандата в района.
Това съобщи в Казанлък народният представител от ПГ на Коалиция за България Иван Гороломов.


На заседанието си днес ПГ на социалистите ще обсъжда своя вариант за промяна на изборния закон и утре той ще бъде внесен в Народното събрание.
Законопоректът на социалистите предвижда също и въвеждането на преброителни комисии и закупуването на машини за електронно гласуване.


Преброителните комисии ще са едно ниво над СИК. Те ще са тези, които ще извършват броенето на гласовете, ако се приеме предложението.
Целта на Преброителните комисии е блокиране на възможността за купуване на секционни комисии, порочна практика , установена и работила в последните няколко български избора, уточни Иван Гороломов.
Подобна е и целта на електронната машина за гласуване, която ще осигури честност на резултатите и невъзможност от манипулирането им.


Изборното законодателство ще е приоритетно в новата парламентарна сесия на депутатите.
Истината е, че в парламентарно представените партии няма ентусиазъм за такъв вариант и негласно не подкрепят мажоритарността в изборите, заяви пред журналисти в Казанлък депутатът Иван Гороломов.
Вместо това опозицията искала по-силни преференции в листите, а за ДПС въвеждането на мажоритарния елемент нямало особено значение.